Het leren van het G7-akkoord is een flinke aanwinst op je muzikale ontwikkeling. Daarom laten we je in deze blog zien hoe je dit akkoord op verschillende manieren en op verschillende instrumenten kunt spelen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

De kern van het verhaal

Dit artikel biedt een soort lopend buffet aan kennis. Je kunt het zien als een verzameling van “simpele gidsen” over het spelen van het G7-akkoord op jouw instrument. Pianisten leren in deze blog vier verschillende manieren om een G7 op hun toetsen te spelen. Gitaristen en ukelelisten staat dezelfde vaardigheid te wachten op het fretboard. Dat is de kern van deze blog; maar er is nog meer.

Nieuwe vingerzettingen leren is op zich al heel cool, maar weten hoe bepaalde grepen in elkaar steken en waarom je ze zo speelt maakt het onderscheid tussen beginner en gevorderde. Daarom duiken we de magische wereld van de muziektheorie in en gaan we kijken naar de beginselen van het G7-akkoord. Hierover lezen is optioneel — je kunt natuurlijk ook gewoon de akkoorddiagrammen bekijken en direct gaan jammen. 

G7-akkoord op de piano

G7-akkoord op piano

Zodra je de grondligging van de G7 op piano beheerst (zie eerste plaatje hieronder) zijn er nog drie alternatieve wijzen waarop je de G7 op piano kunt uitvoeren. Waarom zou je die moeten weten? Omdat je spel vloeiender wordt als je meerdere speelwijzen kent. Als je het bij de grondligging houdt, zal je je spel te kort doen. Om deze valkuil te omzeilen kun je de akkoorddiagrammen hieronder bekijken (tweede serie afbeeldingen).

Zoals je ziet bestaat het G7-akkoord op piano uit de volgende toetsen: G, B, D, F. Waarom deze vier noten? Dat leggen we uit in het blok over muziektheorie hieronder — scrol maar naar beneden als je niet kan wachten. Zoals je weet bestaat een standaard piano uit 12 noten verspreid over 88 toetsen. Dus dat er verschillende variaties van hetzelfde akkoord zijn is eigenlijk ook weer niet zo verbazingwekkend.

Gezien dit akkoord uit vier noten bestaat, zijn er vier manieren waarop je deze kunt rangschikken. Er is echter maar één grondligging van het G7 pianoakkoord. De andere drie zijn omkeringen en je vindt ze hierboven in de akkoorddiagrammen. Probeer ze te spelen en luister naar de verschillen. Kun je het onderscheid horen?

G7-akkoord op piano omkeringen

G7-akkoord op de ukelele

Hieronder zie je vier manieren waarop je de G7 op de ukelele kunt spelen. De eerste is de zogenaamde grondligging — dit is hoe je dit akkoord aantreft op de Chordify songpages of tijdens je muziekles. En de andere drie akkoorddiagrammen? Dat zijn allemaal variaties op de grondligging van het G7-akkoord op de ukelele.

Als je de tijd of het geduld niet hebt, kun je deze akkoorden gewoon leren spelen zonder naar de muziektheorie te kijken. Maar als je nieuwsgierig bent, scrol dan naar beneden om uit te zoeken waarom deze verschillende vormen zo gespeeld worden. We kunnen één ding nu al stellen: je moet ze een keer proberen te spelen. Ze zullen allemaal anders maar toch hetzelfde klinken. Luister goed en gebruik ze om je jams meer kleur te geven.

G7-akkoord op ukelele grondliggingen

G7-akkoord op de gitaar

Dus, je bent benieuwd naar het G7-akkoord op gitaar? Je opende de blog, scrolde helemaal naar het gedeelte over gitaar, en ziet dat er vier akkoorddiagrammen zijn. “Vier vingerzettingen? Waarom? Is de ene beter dan de andere?” Goede vragen, young Padawan!

Maak je geen zorgen. Zelfs wanneer je maar twee van deze figuren leert spelen, weet je meer dan de gemiddelde beginner. Dus laten we beginnen. De eerste greep is de meest voorkomende manier van het spelen van het G7-akkoord. Zo kom je deze tegen in muziekboeken, de aantekeningen van je gitaarleraar en de Chordify songpages.  

De andere drie zijn onderdeel van het spelletje Hoeveel combinaties kun je maken met de noten van het akkoord? Zoals je ziet zijn er vier manieren om de grondligging van het G7-akkoord te spelen. Bekijk het onderdeel over muziektheorie als je niet kunt wachten om uit te vinden waarom. Als het woord muziektheorie je gaapspieren activeert kun je dat deel overslaan en gewoon de grepen leren.

G7-akkoord op gitaar grondliggingen

Waarom kunnen we het G7-akkoord op zoveel verschillende manieren spelen?

We hebben het al een aantal keer genoemd: het G7-akkoord kan op verschillende manieren gespeeld worden. Als je deze blog leest heb jij je dit vast ook afgevraagd, en dat is goed. Het betekent dat je nieuwsgierig bent en serieus aan je vaardigheden wilt werken. Klaar voor wat muziektheorie? Daar gaan we.

Als we een harmonisch instrument spelen — piano, gitaar, ukelele — hebben we te maken met akkoorden. Soms hebben nummers veel akkoorden, soms maar een paar; maar op een gegeven moment kom je in ieder geval twee uitdagingen tegen. De eerste uitdaging is het wisselen tussen akkoorden en grepen, dat kan soms onmogelijk lijken.

De andere uitdaging betreft het tegenovergestelde. Soms zijn nummers maar uit twee akkoorden opgebouwd, die ook nog eens telkens maar herhaald worden. In dat geval kan een nummer saai worden. Klinkt herkenbaar, of niet? Om deze uitdagingen het hoofd te bieden hebben we omkeringen!

Wat zijn omkeringen?

Elk akkoord komt voort uit een toonladder. Het kennen van de toonladder is een onmisbare schakel in het begrijpen akkoorden. Laten we een kijkje nemen naar de toonladder voor G7: G (grondtoon), A, B (terts), C, D (kwint), E, F (septiem).

Herinner jij het geraamte van de basisakkoorden nog? Juist ja, die bestaat uit een grondtoon, een terts en een kwint. In het geval van het G-akkoord zijn dat: G, B en D. Het spelen van deze drie noten geeft je een basis G-akkoord.

Om het geluid ‘pittiger’ of ‘breder’ te maken voegen we een de zeven — septiem of zevende noot uit de toonladder — toe. Het akkoordgeraamte ziet er dan als volgt uit: G (grondtoon), B (terts), D (kwint), F (septiem). We raden je aan om deze volgorde te onthouden. Dit is de volgorde van de grondligging op piano, ukelele of gitaar, zoals we hierboven hebben besproken. In de grondligging wordt de grondtoon als laagste toon gespeeld.

Simpel gezegd bestaan omkeringen uit verschillende volgordes van de noten in het akkoordgeraamte. De standaardvolgorde is: grondtoon, terts, kwint, septiem. We maken een omkering als we bijvoorbeeld de grondtoon als laatste spelen: terts, kwint, septiem, grondtoon. Of als we de kwint naar het eind van de rij verplaatsen: septiem, grondtoon, terts, kwint. Elke combinatie genereert een nieuwe greep. Dus naast de grondligging komen er zo nog drie nieuwe grepen bij, maar elke produceert hetzelfde akkoord: G7. Klinkt goed of niet? Hieronder zie je de speelbare omkeringen van het G7-akkoord op de gitaar.

G7-akkoord op gitaar omkeringen

Hetzelfde kunnen we op de ukelele doen. Bekijk de omkeringen voor G7 op ukelele hieronder en luister naar de subtiele veranderingen in het geluid.

G7-akkoord op ukelele omkeringen

Valt het je op dat de akkoorden over het gehele fretboard verspreid liggen? In beide gevallen, gitaar en ukelele, bedekken de grepen bijna de hele hals. Dit brengt ons weer bij de uitdagingen waar we het eerder over hadden — het wisselen tussen akkoorden en constant hetzelfde akkoord moeten spelen. Nu we de omkeringen kennen kunnen we altijd wel grepen vinden die bij elkaar in de buurt liggen. Zeker als je veel barréakkoorden moet spelen kan dit handig zijn.

Met betrekking tot de tweede uitdaging: door omkeringen in te zetten kun je het geluid van een nummer dat maar uit één akkoord bestaat toch interessant maken. Je bandleden zullen versteld staan van de omkeringen. Cool, toch?

Het is goed om stil te staan bij het feit dat, in het geval van de gitaar, er nog veel meer omkeringen zijn dan we hier hebben laten zien. Daarom is het interessant om het fretboard goed te bekijken en nog meer combinaties van de noten van het G7-akkoord — G, B, D, F — te ontdekken. Dit is misschien veel om te verwerken nu, maar maak je niet druk. Pak je gitaar of ukelele, of ga rustig achter je piano zitten, en begin te spelen. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!