Wetenschappers wereldwijd zijn het er wel over eens; muzikant zijn is goed voor je brein. Kinderen kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen, maar ook pensionado’s profiteren van een ongekend positief effect op de hersenpan bij het bespelen van een instrument. Hoe vroeg of laat je er ook mee begint; muziek heeft ook invloed op de dopamine-huishouding, of het ‘geluksstofje’ in het brein. Hoe verslavend is het maken van muziek eigenlijk?

De negatieve effecten van het maken van muziek zijn veel minder evident dan de overweldigende positieve wetenschappelijke resultaten. Maar uiteraard zitten er ook minder florissante kanten aan; denk aan een verhoogde kans op gehoorschade, de onnavolgbare effecten van op tournee zijn en natuurlijk de bijwerkingen van de sex-drugs-rock-n-roll lifestyle. Voor veel beginnende muzikanten is dat laatste misschien zelfs de voornaamste reden om überhaupt een gitaar op te pakken. Weten die wetenschappers wel wat ze aanbevelen? Aan kinderen en pensionado’s?

Het verslavingsgevaar van muziek
Neurowetenschappers zouden geen neurowetenschappers zijn als ze de werking tussen het maken van muziek en de aanmaak van dopamine niet zouden hebben onderzocht.

Canadees onderzoek bewijst dat “bij de aangename ervaring van het luisteren naar muziek komt dopamine vrij, een neurotransmitter in de hersenen die belangrijk is voor het plezier dat samenhangt met beloningen zoals voedsel, drugs en seks.”

Het vooraanstaande Nature Magazine stelt: “Muziek, een abstracte stimulus, kan gevoelens van euforie en verlangen opwekken, vergelijkbaar met tastbare beloningen die het striatal dopaminerge systeem omvatten.”

Ondanks dit duidelijke verband tussen muziek en de aanmaak van dopamine vinden we ‘muziekverslaving’ niet terug bij vooraanstaande afkickklinieken. Dit is te verklaren doordat muziek, in tegenstelling tot drugs-, alcohol- en eetverslaving, een ‘abstracte stimulus’ is en zodoende niet schadelijk is voor het lichaam. Op wat blaren of stramme spieren na dan.

Geen negatief effect op het lichaam + een positief effect op het brein = misschien wel de beste verslaving ooit! Toch staat verslaving per definitie garant voor een flinke bak ellende. Hoe erg is het eigenlijk met jouw muzikale gedrag gesteld? Ben jij verslaafd? Doe de test!

Goed nieuws en slecht nieuws
Het slechte nieuws is: muziek is inderdaad verslavend. Het goede nieuws is: zo lang je nog enigszins voor jezelf blijft zorgen en je basale verplichtingen nakomt is dit één van de beste verslavingen is die je kan hebben. Muziek maken is immers een stimulerend middel zonder schadelijke invloed op je lichaam zoals bij drugs-, alcohol- of eetverslaving. En daar bovenop heeft het een ronduit positief effect op je hersenfuncties.

Geniet met mate. Hit it!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!