Als je pas net begint met piano spelen kun je denken dat je liedjeskeuze beperkt wordt door je vaardigheden. “Een beginner kan nooit Elvis ten gehore brengen toch?” Zeker wel! De pianoarrangementen van je favoriete liedjes zijn vaak makkelijker dan je denkt. Sterker nog, om sommige van de grootste hits van onze tijd te kunnen spelen hoef je slechts een paar akkoorden te kennen. 

Om je te helpen aan het begin van je pianoreis, hebben we een kanaal voor je samengesteld: Pianoliedjes voor Beginners. Dan zijn er er ook nog eens talloze nuttige tutorials die je kunnen helpen. Ook daarvan hebben we een collectie samengesteld; om je op weg te helpen. Minder zoeken, meer spelen. Hieronder vind je drie tutorials van drie talentvolle muzikanten die de pianolegende in je zullen wakker schudden. 

 

Andy Piano: The Scientist

Eigenlijk is Coldplay’s hele catalogus geschikt voor piano, van hun ultieme stadionvullende meezinger Fix You tot hun nieuwste tranentrekker Daddy. Onder beginners is The Scientist altijd een echte favoriet en het is makkelijk te zien waarom. Deze melancholische ballad klinkt veel complexer dan ie eigenlijk is en de melodie is zo herkenbaar dat hoe langzaam je het nummer ook speelt mensen toch zullen meezingen. 

Als je op zoek bent naar de makkelijkste manier om The Scientist te spelen kun je bij Andy Piano terecht. Deze tutorial is niet alleen heel makkelijk te volgen, hij is ook nog eens extreem vermakelijk. Daarbij is Andy niet bang om fouten te maken en deze te laten zien. Zo leer je daar als kijker ook nog wat van.

Pro tip: Als je meer van gitaarsnaren dan van pianotoetsen houdt ken je hem misschien als Andy Guitar. Yup, hij is van alle markten thuis.     

 

PianoKeyz: All of Me

Eigenlijk wordt elk nummer van John Legend direct een hit, maar dit intieme liedje dat ie voor zijn vrouw Chrissy Teigen schreef is echt het ultieme pianonummer (vind hier de akkoorden voor All of Me). Het leuke is dat het verrassend makkelijk te leren is, zeker als je de tutorial van Ryan Jones van PianoKeyz volgt. Hij leidt je stapsgewijs door het nummer heen en geeft uitleg bij elk akkoord dat je nodig hebt. 

Laat je niet afschrikken als je bij het stukje voor het refrein aankomt. Het lijkt misschien wat lastig op het eerste gezicht, zeker het stukje net na het intro, maar met een klein beetje oefenen kom je daar wel doorheen. Met Ryan Jones als leraar zul je binnen no-time de harten van je publiek veroveren – net als Mr. Legend zelf toen hij dit nummer ten gehore bracht tijdens de zesenvijftigste Grammy Awards; niemand hield het droog. 

Pro tip: Na een pauze van vier jaar is Ryan terug met een zesdelige tutorial over Beethovens meesterwerk Für Elise, wat natuurlijk ook een ultieme pianoklassieker is. 

 

Dylan Laine: Can’t Help Falling in Love

Het is alweer bijna zes decennia geleden dat Elvis deze bloedmooie ballade uitbracht. En met de direct herkenbare melodie en hartverwarmende teksten is het geen verrassing dat Can’t Help Falling in Love al ontelbare keren gecoverd is; onze favoriete cover is misschien wel die van twenty one pilots.

Dankzij Dylan Laine, kun jij deze nummers nu ook leren. Met slechts zes makkelijke akkoorden legt Dylan je uit hoe je mee kunt spelen met de King of Rock ‘N’ Roll. Ze gebruikt alleen haar rechterhand, waardoor deze tutorial in het bijzonder handig is voor beginnende pianisten die nog worstelen met hun handcoördinatie. Het fijne is dat ze echt de tijd neemt om uit te leggen wat elke vinger doet voordat ze het hele arrangement bespreekt. Het eindresultaat is zeker de moeite waard.   

Pro tip: Dylan doet ook een multi-instrumentale cover van het nummer, waarin ze piano, gitaar en ukelele speelt. En, ze zingt natuurlijk ook! 

Similar Posts: