Januari is bijna voorbij en dat betekent maar één ding voor de muziekindustrie: Grammys! Op 26 januari zit het Staples Center in Los Angeles weer tot de nok toe gevuld met veteranen en hongerige, nieuwe artiesten uit de industrie, allemaal vol hoop om de felbegeerde vergulde grammofoon mee naar huis te nemen. We kijken naar de genomineerden, van verrassende favorieten tot gedoemde verliezers.

De heerschappij van Queen Lizzo

2019 was absoluut Lizzo’s jaar! Haar album ‘Cuz I Love You’ werd zo goed als universeel geprezen en niet alleen nu al uitgeroepen tot een van de beste albums van 2019, maar zelfs van het hele decennium. En deze plaat gaf ons ook nog eens de megarhit ‘Truth Hurts’. Ongeacht hoeveel prijzen de singer/songwriter in de wacht gaat slepen, ze heeft nu al bereikt van nog maar tien andere artiesten voor haar lukten in de hele geschiedenis van de Grammy Awards; nominaties in de categorieën die bekend staan als de ‘Big Four’ – Best New Artist, Record of The Year, Song of The Year en natuurlijk Album of The Year. Naast dat ze de meest genomineerde artiest is (maar liefst 8!), geeft Lizzo tijdens de avond ook nog een optreden.

Favorieten, verrassingen en gedoemde verliezers

Genomineerd zijn voor de ‘Big Four’ is opmerkelijk en zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs, dat het nog nooit twee artiesten in hetzelfde jaar is gelukt. Tot nu! Lizzo deelt elke nominatie in de zogenaamde ‘General Field’ categorieën met Billie Eilish, die in de race is voor in totaal zes prijzen, voor haar album ‘When We Fall Asleep, Where Do We Go?’ en haar viral hit ‘Bad Guy’.

Dat gezegd hebbende, staat de uitkomst alles behalve vast. Een paar zijn waarschijnlijk onvermijdelijk (zoals album van het jaar voor ‘Old Town Road’), maar wie de meest felbegeerde trofee mee naar huis neemt, weet niemand. Sommigen zetten hun geld in op voorspelbare favorieten: Billie Eilish, Lizzo en Ariana Grande (‘Thank u, next’). Anderen voorspellen weer dat Lana del Rey’s ‘Norman F****** Rockwell’ een hele goede kans maakt. Onze favoriet? ‘Father of the Bride’ van Vampire Weekend, want wij houden van de underdog!

De gedoemde verliezer is volgens velen dit jaar Taylor Swift, die voorgaande jaren de lieveling van de Grammy’s was. Ze heeft weer niet genomineerd voor Album of the Year met haar album ‘Lover’. Haar troostprijs? Een knik naar de Song of the Year categorie voor de titel track van het album. 

Andere gedoemde verliezers zijn Ed Sheeran, waarvan verwacht werd dat hij erkenning zou krijgen voor zijn ‘No. 6 Collaborations Project’, en Lewis Capaldi, die verbazingwekkend genoeg niet eens genomineerd is voor Best New Artist.

Bon Iver heeft daarentegen wel wat te vieren. Verrassend genoeg is hun plaat ‘I,I’ genomineerd voor Album of The Year en ‘Hey Ma’ voor Record of the Year.

Wie treedt op?

Geen verrassing natuurlijk, de favorieten Billie Eilish, Lizzo en Ariana Grande staan allemaal op het podium op te treden die avond. Dat wordt ongetwijfeld spectaculair, maar wij zijn ook vooral benieuwd naar niet zo voor de hand liggende keuzes als H.E.R., die overigens wel 5 nominaties te pakken heeft. Leuk feitje: haar nummer ‘Best Part’ is een van de meest meegespeelde nummers aller tijden. Andere optredens waar we naar uitkijken zijn Aerosmith, Camila Cabello en Tyler, The Creator.

Similar Posts: