‘Creep’ van Radiohead uitgelegd met akkoorden en tabs

Hey Radiohead lovers, welkom bij de nieuwe editie van onze “Songs Explained” serie! Vandaag gaan we het hebben over het beroemde nummer Creep van… yup, Radiohead. We hebben dit artikel onderverdeeld in drie niveaus: beginners, gemiddelde- en pro-gitaristen.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Speel mee met ‘Creep’ van Radiohead.

De focus van dit artikel

Voordat we in de details van Creep duiken, beginnen we met de songstructuur. Op die manier heb je een duidelijk beeld van het pad dat je gaat bewandelen. Zodra we alle basisprincipes hebben behandeld, zoals de belangrijkste akkoordenschema’s, splitsen we dit artikel op in drie niveau’s: Beginners, Gemiddeld en Pro. Wat is het verschil tussen deze delen?

Om te beginnen richt het Beginner gedeelte zich op gemakkelijk te spelen akkoorden, zodat je niet ontmoedigd raakt als sommige akkoorden te moeilijk lijken. Houd in gedachten dat er altijd meer wegen zijn die naar Rome leiden. In het Gemiddelde gedeelte vind je geen vereenvoudigde akkoorden, wel een aantal slimme trucs om jammen op Creep een stuk leuker te maken. 

Dus als je een beginner bent, maar meer wilt weten, voel je dan vrij om verder te gaan met het Gemiddelde deel. Bij het Pro hoofdstuk zit er een addertje onder het gras – we introduceren geen nieuwe dingen over het nummer. We zoomen gewoon in op de intro met noten en tabulatuur. Daarnaast geven we een paar handige tips over hoe je dit deel snel en efficiënt kunt leren.

Deze blog post gaat verder met wat muziektheorie die uitlegt hoe Radiohead’s Creep het voor elkaar krijgt om slechts vier akkoorden te gebruiken en toch te klinken als een zeer diverse en verrijkte compositie. En natuurlijk zou Songs Explained, Songs Explained niet zijn als we dit artikel niet zouden afronden met wat trivia-kersen op de taart. Veel plezier!

Structuur van het liedje

Dit nummer is een goed voorbeeld van wat je kunt doen door slechts vier akkoorden steeds te herhalen. En ja, het klinkt fris en interessant door de afwisseling van dynamische schakeringen, de tekst en de melodische lijnen in de zangpartij. Natuurlijk speelt de kleurrijke keuze voor geluid en instrumentatie ook een belangrijke rol.
De structuur van Creep is als volgt:

Akkoordenschema van ‘Creep’

De delen van Creep – Intro, Couplet, Refrein en Bridge – bestaan uit hetzelfde akkoorden. Het enige verschil is het aantal keren dat deze loop zichzelf herhaalt. Het korte Outro bestaat alleen uit het G-akkoord. Bekijk de onderstaande figuur om een beter beeld te krijgen van de akkoorden waar we het over hebben.

Met deze vier akkoorden kun je het hele liedje van het begin tot het einde spelen. Dit is dus de basis van Creep en nu je die kent, is het tijd om dieper in het liedje te duiken. Dus, kies je niveau en lees verder! Nieuwsgierig om het hele artikel te lezen? Gewoon lekker doen.

Beginners niveau

In dit deel vind je:

– Akkoorddiagrammen voor beginners
– Instructievideo
– Akkoordenschema
– Akkoorden en tekst

Akkoorddiagrammen voor beginners

Hey gitaar explorers! Welkom bij het Beginnersniveau van deze “Song Explained” serie. Hier tonen we je de basisvormen voor de vier akkoorden die je moet kennen om Radiohead’s Creep te spelen. 

Weet je wat leuk is? Je leert niet alleen het nummer spelen, maar je verbetert ook jouw vaardigheden om open akkoorden te spelen door de G, B en C achter elkaar te jammen. En als je toch bezig bent, leren we je een eenvoudige manier om het Cm-akkoord te pakken. 

In de figuur hieronder vind je de akkoorddiagrammen die we net genoemd hebben.

Akkoordenschema voor beginners

Hier vind je de akkoorden voor alle delen van het liedje, samen met de instructievideo. We laten je eerst een voorbeeld zien van hoe je bepaalde delen van het nummer op je instrument kunt spelen. Dan heb je een beetje een idee van hoe je Creep kunt tackelen. 

Laten we het akkoordenschema eens van dichterbij bekijken. Zoals we eerder hebben uitgelegd, heeft het liedje verschillende delen, maar het akkoordenschema blijft hetzelfde. Het enige wat anders is, is het aantal keren dat je de akkoorden herhaalt. Laten we eens een kijkje nemen, deel voor deel.

Akkoordenschema voor het Intro van ‘Creep’

In de video voor de Intro spelen we elk akkoord op de eerste tel van elke maat. 

Video 1. Intro van Radiohead’s Creep.

Akkoordenschema voor het Couplet van ‘Creep’

Voor het Couplet spelen we weer elk akkoord op de eerste tel van elke maat, zoals je hieronder kunt zien in de video. 

Video 2. Couplet van Radiohead’s Creep.

Akkoordenschema voor het Refrein van ‘Creep’

In de video voor het Refrein, spelen we elk akkoord twee keer per maat: op de eerste tel en op de derde tel.

Video 3. Refrein van Creep.

Akkoordenschema voor de Bridge van ‘Creep’

Voor de Bridge spelen we elk akkoord op elke vier tellen van de maat: op de eerste, tweede, derde en vierde tel. Dat betekent dat de akkoorden overeenkomen met de tikken van de metronoom.

Video 4. Bridge van het Radiohead nummer Creep.

Akkoordenschema voor de Outro van ‘Creep’

In de video van het Outro spelen we het G-akkoord op de eerste tel van elke maat.

Video 5. Outro van Creep. Beginner level.

‘Creep’ van Radiohead – Akkoorden & teksten

Nu is het tijd om al je kennis te kanaliseren en het hele lied te spelen. Hieronder vind je het complete akkoordenschema. Hou er rekening mee dat je het Couplet en Refrein twee keer moet herhalen (je ziet daar herhalingstekens): Couplet 1 – Refrein 1 – Couplet 2 – Refrein 2.
Daarom zie je twee regels tekst – de bovenste regel is voor Refrein 1 en Couplet 1; de onderste regel voor Refrein 2 en Couplet 2.

Je ziet ook het herhalingsteken voor de Bridge samen met twee tekstregels. De acht maten van de Bridge worden dus twee keer herhaald.

In het algemeen is het herhalingsteken erg handig, want op deze manier bespaar je ruimte in het notenschrift.

Gemiddeld niveau

In dit deel vind je:
– Akkoorddiagrammen voor Gemiddelde spelers
– Akkoordenschema’s voor Gemiddelde gitaristen
– Instructievideo Creep
– Akkoorden en tekst

Akkoorddiagrammen voor Gemiddelde spelers

Hallo gitaarbeesten! Je bent aangekomen bij het Gemiddelde niveau van Radiohead’s Creep. In dit deel laten we je zien hoe je jouw vaardigheden op het gebied van open akkoorden kunt verbeteren door de G, B en C in een herhalend patroon te spelen. 

Als klap op de vuurpijl introduceren we een speelvriendelijke manier om het Cm akkoord te pakken. In het figuur hieronder zie je alle akkoorddiagrammen die we net genoemd hebben.

Akkoordenschema voor Gemiddelde gitaristen

Hier vind je de akkoorden voor alle delen van het liedje samen met de uitlegvideo, waarin we je een voorbeeld laten zien van hoe je bepaalde delen van het liedje op je instrument kunt spelen. 

Akkoordenschema voor het Intro van ‘Creep’

In de video voor de Intro, spelen we elk akkoord op de eerste tel van elke maat. 

Video 6. Intro van Creep voor Gemiddeld niveau.

Akkoordenschema voor het Couplet van ‘Creep’

Voor het Couplet spelen we weer elk akkoord op de eerste tel van elke maat, zoals je hieronder kunt zien in de video. 

Video 7. Couplet van Radiohead’s Creep. Gemiddeld niveau.

Akkoordenschema voor het Refrein van ‘Creep’

Voor het Refrein spelen we elk akkoord op de eerste en de vierde tel van elke maat. 

Video 8. Refrein van Creep. Gemiddeld niveau gitaristen.

Akkoordenschema voor de Bridge van ‘Creep’

En voor de Bridge spelen we elk akkoord in de acht noten puls. Dus twee akkoorden op elke tel.

Video 9. Bridge van Radiohead’s Creep voor Gemiddeld niveau.

Akkoordenschema voor het Outro van ‘Creep’

En tenslotte, voor de Outro spelen we het G-akkoord op de eerste tel van elke maat.

Video 10. Outro van Creep. Gemiddeld niveau.

Radiohead ‘Creep’ – Akkoorden & tekst

Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je Creep kunt spelen op je gitaar. Tijd om het nummer van begin tot einde te jammen. Om terugscrollen te voorkomen, hebben we alles wat je geleerd hebt in een akkoordenschema met tekst gezet. 

Hou er rekening mee dat het Couplet en Refrein twee keer herhaald worden (je ziet de herhalingstekens daar): Couplet 1 – Refrein 1 – Couplet 2 – Refrein 2. Daarom zie je twee regels tekst – de bovenste regel hoort bij Refrein 1 en Couplet 1; de onderste regel bij Refrein 2 en Couplet 2.

Je ziet ook het herhalingsteken voor de Bridge samen met twee tekstregels. De acht maten van de Bridge worden dus twee keer herhaald.

Pro niveau

In dit deel vind je:
– Notenschrift en tablatuur van het Intro van Creep
– Instructievideo
– Tips en trucs voor efficiënt oefenen

Noten en tabs voor de Radiohead intro van ‘Creep’

Hallo, hallo gitaarnerds! Zin om je vingers te breken? Mooi! Of misschien heb je net alles geoefend van de Beginner tot en met het Gemiddelde niveau en ben je klaar voor meer? Lees snel verder, want de uitdaging is groot.

Het gitaarintro van dit nummer klinkt super cool, wat dacht je ervan als we je leren hoe je het speelt? Dit intro is belangrijk en herkenbaar. Het heeft interessante elementen van een arpeggio, die je helpen om het tokkelen en je vingerzettingstechnieken te verbeteren. Laten we beginnen! We hebben wat notenschrift voor je voorbereid, maar als je geen noten kunt lezen, no worries, er is ook tablatuur.

Bekijk nu hoe je het Intro moet tokkelen in de instructievideo hieronder.

Video 11. Tokkelstuk Intro van Radiohead’s Creep. Pro niveau.

Tips en trucs voor efficiënt oefenen

Ten eerste, oefen het langzaam. Speel twee maten van elk akkoord apart. Speel bijvoorbeeld alleen de 1e en de 2e maat van het G-akkoord en ga dan naar de 3e en 4e maat van het B-akkoord. Probeer dan deze akkoorden met elkaar te verbinden door de 1e, 2e, 3e en 4e maat achter elkaar te spelen. Doe het zo langzaam dat het comfortabel voelt en verhoog geleidelijk de snelheid tot het oorspronkelijke tempo. 

Muziektheorie

Zoals je net geleerd hebt, heeft Creep vier akkoorden. Deze akkoorden vormen een lus die we gedurende het hele nummer herhalen. En het allermooiste is dat het geen moment monotoon klinkt. Elke keer als het schema opnieuw start, creëert het een nieuwe beweging. Laten we eens kijken waarom deze akkoorden zo goed samenwerken. 

Let op, hier volgt een technisch verhaal met veel vakjargon. Mocht je moeite hebben met het volgen hiervan, klik dan op de linkjes naar onze muziekwoordenboek voor meer info. 

Het akkoordenschema:

G – is het I (tonic) akkoord van het lied. Oftewel de grondtoon van de G-toonladder en daarmee het eerste akkoord in het akkoordprogressie van de G.

C – is het IV akkoord. Oftewel de vierde toon in de toonladder van de G en daarom ook het vierde akkoord.

De B is het akkoord van de III graad van de G-majeur. Gewoonlijk hebben we op de III graad van majeurtoonladders een mineurakkoord. In dit lied hebben we echter een B-majeur akkoord, dat kan worden beschouwd als een secundaire dominant – het dominant akkoord dat overgaat in een Em-akkoord (VI graad van G). Maar deze secundaire dominant (B) lost niet op naar Em, hij gaat naar een C-akkoord. Dat gaat dus tegen je emotionele verwachting in, of je nu wel of niet muziektheoreticus bent.

Aan het eind van de akkoordprogressie verandert de C (IV akkoord van G-majeur) in een C-mineurakkoord, dat weer oplost in het G-akkoord.  Deze opeenvolging van IV – IV mineur – I akkoord staat bekend als een plagaal slot, waarbij vlak voor het slotakkoord de subdominant wordt gebruikt (de IV mineur in ons geval). En zoals je al gemerkt hebt, klinkt het geweldig.

Trivia

Goed, het is tijd voor wat Radiohead trivia. Dit is het deel waar je leuke weetjes leert die je later kunt gebruiken tijdens lastige familiediners of praatjes bij de koffieautomaat. Je kan het gesprek beginnen met: “Dat liedje Creep van Radiohead, ken je dat? Ja? Oh man, ik hou van dat nummer! Wist je dat…”

De mannen van Radiohead hebben het akkoordenschema dat we net grondig hebben besproken niet zelf bedacht. Frontman Thom Yorke liet zich inspireren door het nummer The Air That I Breathe uit 1972 van Albert Hammond en Mike Hazlewood, oftewel The Hollies. Yorke baseerde zelfs de zanglijn op de melodielijn, zodat het een hint heeft van Hammond en Hazlewood’s nummer. Wat denk je dat er daarna gebeurde?

Yup, Radiohead werd aangeklaagd door het duo. In plaats van het nummer niet uit te geven, stelde Radiohead voor om Hammond en Hazlewood toe te voegen als co-writers, zodat ze het succes van Creep konden delen. De artiesten gingen akkoord, aangezien Radiohead eerlijk was geweest over hun “inspiratie”. Dus als je het nummer opzoekt, vind je hun namen naast die van Radiohead. We hopen dat je genoten hebt van deze gitaar-gerichte uitleg van Creep. Als je een ukelele speler bent, of een pianist, maak je dan geen zorgen. We werken aan de Creep Songs Explained voor deze instrumenten.

Veel plezier en happy jamming!

Door Kirill Dumchenko en Teo Lazarov.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!