Speel ‘Creep’ van Radiohead: piano-akkoorden, notenschrift en lyrics

Hé Radiohead liefhebbers! Dit is de piano editie van Songs Explained voor Radiohead’s Creep. Ga lekker achter je keyboard zitten en bereid je voor om met ons in dit geweldige nummer te duiken. In deze blogpost over Creep van Radiohead vind je uitlegvideo’s, akkoorddiagrammen, notenschrift en de lyrics. 

Geschatte leestijd: 16 minuten

Dit kun je verwachten

Met deze editie willen we pianospelers helpen om Creep van Radiohead te leren spelen. In dit artikel doen we dat stap voor stap. Eerst leggen we de structuur van het nummer uit en de laten je  de belangrijkste akkoordenschema’s zien, zodat je een indruk kunt krijgen van waar dit nummer uit bestaat.

Daarna kun je je niveau kiezen: beginner of gemiddeld. Voor elk niveau leggen we uit hoe je Creep op je piano kunt spelen. Aan het eind van dit artikel zul je in staat zijn om het hele nummer te spelen. En ja we geven je ook de tekst, zodat je mee kunt zingen.

En voor degenen die altijd hongerig zijn naar meer hebben we gedetailleerd notenschrift gemaakt van hoe je het intro op je piano kunt spelen. Ja, ja, we weten dat het belangrijkste instrument van het liedje de gitaar is, maar we beloven je dat de vette riff super klinkt op de toetsen. 

Structuur van ‘Creep’

Zou je verbaasd zijn als we zouden zeggen dat dit nummer uit slechts vier akkoorden bestaat, die zich steeds herhalen? Moeilijk te geloven, toch? De afwisseling van zanglijnen, de rijke instrumentatie en de meeslepende teksten maken Creep van Radiohead intrigerend en interessant. Hieronder bespreken we elk deel van de structuur in detail. 

Gebaseerd op de zanglijnen, teksten en instrumentatie, kan Creep worden onderverdeeld in de volgende delen:

Akkoordenschema 

Zoals reeds gezegd, bestaat het nummer uit vier akkoorden, die zich steeds herhalen. Voor elk deel – Intro, Couplet, Refrein, Bridge – varieert het aantal herhalingen, met uitzondering van de Outro – die uit slechts één akkoord bestaat, de G.

Hier is het akkoordenschema van Radiohead’s Creep:

Als je deze vier akkoorden onder de knie hebt, kun je het hele liedje van het begin tot het eind spelen. Dat is best cool, toch? Dat gezegd hebbende, het is tijd om een keuze te maken. Vanaf dit punt splitsen we het artikel op in niveaus. Kies daarom je vaardigheidsniveau en duik samen met ons in the rabbit hole van Radiohead’s Creep

Dus wat is je piano niveau – beginner of gemiddeld? Als je het niet zeker weet, begin dan gewoon met lezen en doorloop alle niveaus. Uiteindelijk is ons doel dat je deze song van het begin tot het einde kunt spelen. Ben je een pro? Voor jou hebben we het Intro uitgewerkt.

Beginner 

  • Akkoorddiagrammen voor beginners
  • Akkoordenschema’s voor beginners
  • Akkoorden en tekst

Akkoorddiagrammen voor beginners

Hallo beginners, zijn jullie klaar voor een epische Radiohead jam? We gaan je laten zien hoe je alle vier de akkoorden van Creep op piano met één hand kunt spelen. We leren je ook hoe je ze kunt verbinden door inversies te gebruiken om vloeiende overgangen te krijgen. Door dit toe te passen kunnen je vingers snel van het ene akkoord naar het volgende gaan.

Op de akkoorddiagrammen staat welke vingers we je aanraden te gebruiken. Onthoud dat voor  piano-akkoorden de vingers van de linker- en rechterhand hebben hetzelfde nummer: 

Duim – 1,
Wijsvinger – 2;
Middelvinger – 3;
Ringvinger – 4;
Pink – 5.

Hieronder zie je de vier akkoorden van Creep en de daarbijbehorende diagrammen:

Akkoordenschema’s voor beginners

Nu ken je de akkoorddiagrammen. Het is tijd om alle onderdelen van het liedje nader te bekijken. Hier zie je de akkoordenschema’s en de uitlegvideo. Onthoud dat, hoewel het liedje uit meerdere delen bestaat, de akkoorden niet veranderen. Het aantal herhalingen van deze akkoorden verandert.

Hier is de akkoordenschema voor de Intro:

Op dit figuur zie je vier akkoorden – G, B/F#, C/G en Cm/G. Elk akkoord wordt gedurende twee maten gespeeld. Het akkoordenschema is dus 8 maten (2 maten per akkoord). 

Video 1: Uitleg Intro van Creep.

Hier is de akkoordenschema voor het couplet:

Aan het eind zie je een herhalingsteken. Dus, deze akkoordprogressie speel je twee keer. In plaats van 8 maten, bestaat het Couplet dus uit 16 maten. Hieronder zie je hoe het Couplet eruit ziet zonder het herhalingsteken.

Video 2: Uitleg Couplet van Creep.

Hier is het akkoordenschema voor het Refrein:

Video 3: Uitleg van het Refrein van Creep.

Hier is het akkoordenschema voor de Bridge:

Ook hier zie je het herhalingsteken en je weet nu wat dat betekent. Ja, je moet dezelfde maten nog eens herhalen. 

Video 4: Uitleg van de Bridge van Creep.

Dit zijn de akkoorden voor de Outro:

Video 5: Uitleg van de Outro voor Creep van Radiohead.

Akkoorden en tekst voor ‘Creep’

Tot nu toe hebben we elk deel van het liedje afzonderlijk besproken en gespeeld, waarbij we deze vier akkoorden steeds herhaalden. Laten we alles samenvoegen en het hele nummer spelen, ja ook met de tekst dit keer. Heb je er een beetje zin in? Wij wel.

Hieronder zie je het akkoordenschema met tekst. Er zijn drie belangrijke dingen die je moet weten:

  1. Het Couplet en Refrein worden twee keer herhaald: Couplet 1 – Refrein 1 – Couplet 2 – Refrein 2. Daartoe zijn er twee herhalingstekens: in het begin van Couplet 1 en 2, en aan het eind van Refrein 1 en 2. 
  2. Binnen deze herhaling zijn twee tekstregels te zien – de bovenste regel voor Refrein 1 en Couplet 1; de onderste regel voor Refrein 2 en Couplet 2.
  3. Voor Couplet 1, 2 en 3 gebruiken we het akkoordenschema zonder het herhalingsteken (zie figuur 5).

Klaar voor? Veel plezier!

Gemiddeld niveau

  • Akkoorddiagrammen voor gemiddeld niveau spelers
  • Akkoordenschema’s voor gemiddeld niveau pianisten
  • Uitlegvideo
  • Akkoorden en Tekst

Akkoorddiagrammen voor gemiddeld niveau

Hé pianoliefhebbers, dit is de plek waar je als gemiddelde speler Creep van Radiohead leert spelen. We gaan je laten zien hoe je de vier akkoorden waaruit het nummer bestaat op piano kunt spelen met vijf harmonieën – twee in de linkerhand en drie in de rechterhand. 

We laten je zien hoe je de akkoorden met elkaar verbindt door gebruik te maken van inversies, zodat je je vingers soepel van het ene akkoord naar het andere kunt bewegen. Op de akkoorddiagrammen vind je ook het aantal vingers dat we je aanraden te gebruiken. Onthoud dat voor pianonotaties de vingers van de linker- en rechterhand hetzelfde nummer hebben: 

  • Duim – 1,
  • Wijsvinger – 2;
  • Middelvinger – 3;
  • Ringvinger – 4;
  • Pink – 5.

In de tabel hieronder zie je de vier akkoorden van het lied en de daarbijbehorende diagrammen:

Akkoordenschema voor gemiddeld niveau

Goed, nu je weet uit welke akkoorden Creep is opgebouwd, zullen we alle onderdelen van het nummer nader bekijken. Hier zie je de akkoordenschema’s en de daarbij behorende uitlegvideo’s. Let op: het akkoordenschema zelf verandert niet. Het aantal herhalingen van de akkoorden in het schema verandert wel.

Hier is het akkoordenschema voor de Intro:

Op deze figuur zie je deze vier akkoorden – G, B/F#, C/G en Cm/G. Elk akkoord wordt gedurende twee maten gespeeld. De akkoordenloop is dus 8 maten (2 maten per akkoord). Met loop bedoelen we dat dit akkoordenschema van 8 maten tijdens het liedje steeds herhaald wordt.

Video 6: Intro van Creep.

Dit is het akkoordenschema voor het Couplet:

Hier zie je een herhalingsteken, dus deze akkoordprogressie speel je twee keer in plaats van slechts één keer. Daarom bestaat het Couplet, in plaats van 8 maten, uit 16 maten. Zonder het herhalingsteken zou het akkoordenschema er uitzien als in onderstaande figuur.

Video 7: Uitleg Couplet van Creep.

Hieronder zie je het akkoordenschema voor het Refrein:

Video 8: Akkoordenschema van het Refrein van Creep.

Dit is het akkoordenschema voor de Bridge:

Hier zie je ook het herhalingsteken, waardoor deze reeks zich herhaalt. 

Video 9: Akkoorden voor de Bridge van Creep.

Zo ziet het akkoordenschema van het Outro eruit:

Video 10: Akkoordenschema voor de Outro van Creep.

Akkoorden & Tekst voor ‘Creep’

We hebben alle delen van Creep apart doorgenomen en gespeeld, waarbij we deze vier akkoorden steeds weer herhaalden. Denk je niet dat het tijd is om alles samen te voegen en het hele lied te spelen met akkoorden en tekst? Laten we het gewoon doen!

Hieronder zie je de akkoorden en de tekst. Er zijn drie belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Het Couplet en Refrein worden twee keer herhaald: Couplet 1 – Refrein 1 – Couplet 2 – Refrein 2. Daartoe zijn er twee herhalingstekens: in het begin van Couplet 1 en 2, en aan het eind van Refrein 1 en 2. 
  • Binnen deze herhaling zijn twee tekstregels te zien – de bovenste regel voor Refrein 1 en Couplet 1; de onderste regel voor Refrein 2 en Couplet 2.
  • Voor Couplet 1, 2 en 3 gebruiken we het akkoordenschema zonder het herhalingsteken (zie figuur 5).

Je kunt nu stoppen met lezen. Warm je vingers op en begin te jammen!

Pro niveau 

  • Notenschrift voor het Intro
  • Tips voor het oefenen van het Intro
  • Uitlegvideo

Notenschrift voor het Intro van ‘Creep’

In dit gedeelte dagen we je uit om het gitaarintro van Radiohead’s Creep op de piano te spelen. Hiervoor hebben we alles netjes in notenschrift omgezet, zodat je het beter kunt volgen. Dit is ook een goede oefening om de coördinatie van je linker- en rechterhand te ontwikkelen. Let op:  de akkoorden staan in de bassleutel, oftewel F.

Tips voor het oefenen van het Intro

Oefen het langzaam. Speel twee maten van elk akkoord apart en probeer je beide handen te combineren. In onze uitlegvideo laten we je een voorbeeld zien van het spelen van deze intro met beide handen. 

Begin eerst met de 1e en 2e maat van het G-akkoord en ga dan naar de 3e en 4e maat met  het B/F# akkoord. Probeer dan deze akkoorden met elkaar te verbinden door de 1e, 2e, 3e en 4e maat achter elkaar te spelen. Doe dit zo langzaam als comfortabel voelt en verhoog geleidelijk de snelheid tot het oorspronkelijke tempo. 

Video 11: Voorbeeld van hoe je de Intro-riff speelt van Creep op piano.

Muziektheorie achter ‘Creep’

Zoals we al hebben gezien, bestaat Creep van Radiohead uit slechts vier akkoorden. Deze akkoorden vormen een akkoordenschema dat de band gedurende het hele nummer steeds herhaalt. De grote vraag is: hoe kan het dat deze vier akkoorden tot aan het einde je aandacht blijven opeisen en vernieuwend klinken? Naast het feit dat dit nummer een geweldige heeft heeft, zoomen we in op waarom deze akkoorden zo goed samenklinken. 

Het akkoordenschema: 

G – is het I (tonica) akkoord van het lied. Het wordt dus gevormd vanuit de grondtoon van de G-toonladder en is daarmee het eerste akkoord in het akkoordprogressie van de G.

C – is het IV akkoord. Voortkomend uit de vierde toon in de toonladder van de G-majeur en daarom ook het vierde akkoord.

De B is het akkoord van de III graad van de G-majeur. Gewoonlijk hebben we op de III graad van majeurtoonsoorten een mineurakkoord. In dit lied hebben we echter een B-majeur akkoord, dat kan worden beschouwd als een secundaire dominant – het dominant akkoord dat normaalgesproken overgaat in een Em-akkoord (VI graad van G). Maar deze secundaire dominant (B) lost niet op naar Em, hij gaat naar een C-akkoord. Dat gaat dus tegen je emotionele verwachting in, of je nu wel of niet muziektheoreticus bent.

Aan het eind van de akkoordprogressie verandert de C (IV akkoord van G-majeur) in een C-mineurakkoord, dat weer oplost in het G-akkoord.  Deze opeenvolging van IV – iv mineur – I akkoord staat bekend als een mineur plagaal slot, waarbij vlak voor het slotakkoord de subdominant wordt gebruikt (de IV mineur in ons geval). En zoals je al gemerkt hebt, klinkt het geweldig.

Trivia – Waarom Radiohead ‘Creep’ haat

Creep van Radiohead vertelt het verhaal van een persoon die verliefd is. De protagonist volgt zijn liefde overal, maar slaagt er niet in zijn passie expliciet te maken. Dan gebeurt er iets vreemds in de tekst: de protagonist verandert onbewust zijn geliefde.

Toen frontman Thom Yorke naar het nummer werd gevraagd, legde hij in een interview uit: “Ik heb echt een probleem om een man te zijn in de jaren ’90… Elke man met enige gevoeligheid of geweten ten opzichte van het andere geslacht zou een probleem hebben. 

Fuck off, we’re tired of it

Jezelf op een mannelijke manier laten gelden zonder dat het lijkt alsof je in een hard-rock band zit, is erg moeilijk… Dit komt terug in de muziek die we schrijven, die niet verwijfd is, maar ook niet brutaal in zijn arrogantie. Het is een van de dingen die ik altijd probeer: om een seksuele persoonlijkheid neer te zetten en aan de andere kant wanhopig proberen om het te ontkennen. “

Het nummer werd een underground hit in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het enige probleem was dat Radiohead onbewust Creep werd, net als de hoofdpersoon in het verhaal, en dat zat de groep dwars. Het stoorde hen zo erg dat ze na een tijdje weigerden het nummer live te spelen. Thom Yorke schreeuwde zelfs tegen het publiek van Montreal tijdens een optreden toen ze hem smeekten om Creep: “Fuck off, we’re tired of it.

‘Creep’ blijft een klassieker

Het lied dat de band groot had gemaakt, was veranderd in een onverzadigbaar monster en Radiohead verzette zich daartegen. De weerstand groeide ook onder de “echte” fans. In de jaren ’90 creëerden zij de ultieme test: als iemand je vraagt wat je favoriete Radiohead-nummer is en je antwoordt Creep, dan ben je een nepper. 

Nu, bijna dertig jaar nadat Radiohead dit geweldige nummer uitbracht, kunnen we maar één ding zeggen: wow, het heeft echt veel bijgedragen aan het curriculum van de moderne rockmuziek en het zou zonde zijn als we het nummer niet zouden jammen. Als Radiohead het niet wil doen, dan is het aan jou.

Happy jamming!

Door Kirill Dumchenko en Teo Lazarov.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!