‘Creep’ van Radiohead akkoorden, notenschrift en tabs voor op je ukelele

Hey Radiohead fans! Na een gitaar en piano editie van Creep is het nu tijd om het nummer voor de ukulele binnenstebuiten te keren. In deze blogpost tonen we je de akkoorddiagrammen, uitleg video’s en tablatuur voor één van Radiohead’s grootste hits.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Dit kun je verwachten

Het is altijd goed om te weten wat je te wachten staat. Dus beginnen we deze blogpost met een overzichtelijke structuur van het nummer Creep. Je kunt het vergelijken met een kaart die laat zien hoe de track is opgebouwd. Het helpt je op je reis door het Radiohead universum.

Aangezien de akkoordenschema’s van het nummer vrij eenvoudig zijn, splitsen we Creep niet in niveaus op zoals we gewoonlijk doen. Het goede nieuws is dat iedereen kan meespelen! Maar om de uitdaging er een beetje in te houden, duiken we helemaal aan het eind van het artikel nog even in op het intro met notenschrift en tabs, zodat je kunt leren hoe je dit kenmerkende deel op je ukelele kunt spelen.

We sluiten deze blogpost af met wat muziektheorie die uitlegt hoe Radiohead’s Creep uit slechts vier akkoorden bestaat die zich telkens herhalen en toch klinkt als een zeer diverse en verrijkte compositie. Zoals altijd trakteren we je aan het eind op wat sappige weetjes. Leun lekker achterover en geniet van de rit.

De structuur van ‘Creep’

Dit nummer is een goed voorbeeld van wat je kunt doen met een akkoordenschema van slechts vier akkoorden. Door te focussen op dynamische nuances, teksten en melodische lijnen in de zangpartij, klinkt het nummer zelfs na vier minuten nog fris en spannend.

De structuur van Creep is als volgt:

Akkoordenschema

Het lied is opgebouwd uit vijf delen: Intro, Couplet, Refrein, Bridge en Outro.  Het goede nieuws is dat drie daarvan uit dezelfde akkoorden bestaan. Het korte Outro is alleen het G-akkoord. Bekijk de figuur hieronder voor de akkoordenschema’s waar we het over hebben. Met deze vier akkoorden kun je het hele liedje van begin tot eind spelen.

Dus nu je de basis van Creep kent, is het tijd om dieper in het liedje te duiken.

Zo speel je ‘Creep’

In dit deel vind je

  • Akkoorddiagrammen 
  • Uitleg video
  • Akkoordenschema’s 
  • Akkoorden & tekst

Akkoorddiagrammen

Laten we de basisgrepen van de vier akkoorden, die je moet kennen om Radiohead’s Creep te spelen, nader bekijken. In de figuur hieronder vind je de akkoorddiagrammen die we net genoemd hebben.

Akkoordenschema’s

Hier vind je de akkoordenschema’s voor alle delen van het lied, samen met de uitlegvideo. We zullen je een voorbeeld laten zien van hoe je bepaalde delen van het liedje op je ukelele kunt spelen.

Zoals we eerder hebben uitgelegd, blijft het akkoordenschema hetzelfde voor bijna alle delen. Het enige dat anders is, is het aantal keren dat je de akkoorden herhaalt. Hier is het akkoordenschema voor het Intro:

Onze uitlegvideo kan je helpen om dit lied te spelen! In de video voor het Intro spelen we elk akkoord op de eerste tel van elke maat. 

Hier is het akkoordenschema voor het Couplet:

Voor het Couplet spelen we weer elk akkoord op de eerste tel van elke maat.

Hier is het akkoordenschema voor het Refrein:

In de video voor het Refrein, spelen we elk akkoord twee keer per maat: op de eerste tel en op de vierde tel.

Dit is het akkoordenschema voor de Bridge:

Voor de Bridge spelen we elk akkoord op elke vier tellen van de maat: op de eerste, tweede, derde en vierde tel. Dat betekent dat de akkoorden overeenkomen met de clicks van de metronoom.

Hier vind je het akkoordenschema voor het Outro:

Akkoorden & tekst

Dus wat zeg je ervan? Zullen we het hele liedje spelen? Hier is het volledige akkoordenschema voor je. Houd er rekening mee dat het couplet en refrein twee keer herhaald worden (je ziet daar herhalingstekens): Vers 1 – Refrein 1 – Verse 2 – Refrein 2. Daarom zie je twee regels tekst – de bovenste regel voor refrein 1 en couplet 1; de onderste regel voor refrein 2 en couplet 2.

Je ziet ook het herhalingsteken voor de Bridge samen met twee tekstregels. De acht maten van de Bridge worden dus twee keer herhaald. In het algemeen is het herhalingsteken erg handig om veel ruimte te besparen in het akkoordenschema.

Speel het intro van ‘Creep’ als een pro op je ukelele

Het gitaar Intro voor dit liedje is erg veelzeggend, herkenbaar en klinkt supercool. Wat dacht je ervan als we je leren hoe je dit gedeelte op je ukelele kunt spelen? Het Intro heeft interessante elementen van een arpeggio, die je kunnen helpen om je pluk- en vingerzettingstechnieken te verbeteren. Omdat het nogal wat octaafsprongen bevat, was het voor ons een hele uitdaging om het voor de ukelele om te zetten. Maar het is gelukt! 

We hebben wat notenschrift voor je voorbereid. Als je geen noten kunt lezen, geen zorgen, er is ook tablatuur. Om het je gemakkelijker te maken, zijn elke twee maten gebaseerd op een bepaalde akkoorddiagram, die de noten weergeeft die we in deze Intro spelen. De vorm voor het G-akkoord blijft hetzelfde. Voor de B, C en Cm-akkoorden worden de vormen anders – zie hieronder:

Speel met deze akkoorddiagrammen in gedachten het Intro. De noten- en tablatuurschema’s vind je hieronder.

Tips voor het oefenen van het Intro

Ten eerste, oefen het langzaam. Speel twee maten van elk akkoord apart. Speel bijvoorbeeld alleen de 1e en de 2e maat van het G-akkoord, en ga dan naar de 3e en de 4e maat van het B-akkoord. Probeer dan deze akkoorden met elkaar te verbinden door de 1e, 2e, 3e en 4e maat achter elkaar te spelen. Doe dit zo langzaam dat je je comfortabel voelt en ze goed kan spelen. Verhoog dan geleidelijk de snelheid tot het oorspronkelijke tempo.

Muziektheorie

Zoals we al hebben gezien, bestaat Creep van Radiohead uit slechts vier akkoorden. Deze akkoorden vormen een akkoordenschema dat de band gedurende het hele nummer steeds herhaalt. De grote vraag is: hoe kan het dat deze vier akkoorden tot aan het einde je aandacht blijven opeisen en vernieuwend klinken? Naast het feit dat dit nummer een geweldige sound heeft heeft, gaan we dieper in op waarom deze akkoorden zo goed samenklinken. 

Het akkoordenschema:

G – is het I (tonica) akkoord van het lied. Het wordt dus gevormd vanuit de grondtoon van de G-toonladder en is daarmee het eerste akkoord in de akkoordprogressie van de G.

C – is het IV akkoord. Voortkomend uit de vierde toon in de toonladder van de G-majeur en daarom ook het vierde akkoord.

De B is het akkoord van de III graad van de G-majeur. Gewoonlijk hebben we op de III graad van majeurtoonsoorten een mineurakkoord. In dit lied hebben we echter een B-majeur akkoord, dat kan worden beschouwd als een secundaire dominant – het dominant akkoord dat normaalgesproken overgaat in een Em-akkoord (VI graad van G). Maar deze secundaire dominant (B) lost niet op naar Em, het gaat naar een C-akkoord. Dat gaat dus tegen je emotionele verwachting in, of je nu wel of niet muziektheoreticus bent.

Aan het eind van de akkoordprogressie verandert de C (IV akkoord van G-majeur) in een C-mineurakkoord, dat weer oplost in het G-akkoord.  Deze opeenvolging van IV – iv mineur – I akkoord staat bekend als een mineur plagaal slot, waarbij vlak voor het slotakkoord de subdominant wordt gebruikt (de IV mineur in ons geval). Zoals je al gemerkt hebt, klinkt het geweldig.

Trivia

Creep had zo’n impact op de carrière van Radiohead dat je zou kunnen zeggen dat het nummer de katalysator van de groep was – cultureel en financieel. De alternatieve rocksterren konden zichzelf onderhouden met de verkoop van de single, het album Pablo Honey en alle covers die werden gemaakt door grote sterren als Moby en Alanis Morissette. 

Donker van geest als Radiohead kan zijn, bestempelden ze het nummer niet als een zegen, maar als een vloek. Thom Yorke schreeuwde het uit van woede tegen het publiek dat hem smeekte het nummer te spelen en de band weigerde jarenlang het lied uit te voeren. 

Uiteindelijk schreef Radiohead zelfs een nummer over hun hit Creep en noemde het My Iron Lung. Een ijzeren long is een beademingsapparaat dat meestal gebruikt wordt bij mensen die aan polio lijden, omdat de ziekte de longen verlamt. Het metafoor is vrij duister, aangezien Radiohead verklaart dat Creep hun ijzeren long is. Het houdt de band financieel in leven, maar het dwingt hen ook om muziek in een bepaalde stijl te maken.

In het derde couplet van My Iron Lung, zingt Thom Yorke: “This, this is our new song. Just like the last one, a total waste of time. My iron lung.” De benadering is super metafysisch, oftewel: Radiohead op z’n best. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het nummer Creep zelf niet de moeite waard is om te spelen. Pak je ukelele en laat Thom Yorke zien dat je het meent. Waar wacht je nog op?

Happy jamming!

Door Kirill Dumchenko en Teo Lazarov.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!