De drieklank van de week is de B-majeur. Een veelzijdig akkoord dat lang niet genoeg credits krijgt. Wanneer je de kwint van de E bent is dat ook lastig. Daarom richten we de spotlight op het ietwat lastige barré akkoord. Houd onze Instagram in de gaten voor meer akkoorden van de week.

Barré akkoorden, of je er nou van houdt of niet, je kunt er niet omheen. Een van de meest gebruikte grepen in deze categorie is B-majeur. Mede door het feit dat dit akkoord EEN essentieel deel uitmaakt van de toonsoort E kom je het vaak tegen. Laten we natuurlijk niet vergeten dat er genoeg mooie nummers zijn geschreven in de B-majeur.

Cocaine – J.J. Cale

Het nummer Cocaine van J.J. Cale is daar een mooi voorbeeld van. Het is een track die niet alleen veel stof deed opwaaien toen Eric Clapton de song coverde in 1977. Het is ook een klassiek voorbeeld van hoe een artiest op slimme wijze kritiek kan leveren op een drug die in de jaren zeventig populariteit wist te winnen onder jongeren.

De track bestaat uit wat lastige akkoorden zoals C#, G# mineur, en A#. Een manier om deze grepen te omzeilen is het plaatsen van een capo op de tweede fret (gebruik de capo-tool). Je ziet dat het akkoordenschema in één klap een stuk overzichtelijker wordt, met een paar kleine uitstapjes naar lastige akkoorden zoals de F#. Maar dit akkoord kent natuurlijk geen geheimen meer aangezien het al een keer het akkoord van de week is geweest.

Crossroad – Robert Johnson

En nu we het toch over blues hebben. Het nummer Crossroad van Robert Johnson is een van de eerste blues tracks die op vinyl verscheen. Het nummer gaat over de gitarist die op een kruising staat. Gaat hij zijn ziel verkopen aan de duivel voor sublieme gitaarskills of kiest hij de lange weg van hard werken? Spoiler alert: hij verkoopt zijn ziel.

Het nummer bestaat uit een standaard bluesschema dat zich blijft herhalen. Kijk maar eens goed naar de akkoorden, het valt op dat er wat akkoorden in voorkomen waarbij de zevende toon centraal staat; niet schrikken, maar gewoon even uitproberen. Het zijn grepen die je niet vaak tegenkomt, daarom is het fijn om ze een keer in context te kunnen gebruiken.

Thunderstruck – AC/DC

AC/DC staat bekend als een hardrock band, maar als we goed kijken naar hoe een nummer als Thunderstruck  in elkaar steekt zien we duidelijke herkenningspunten met de blues. Bijvoorbeeld een schema opgebouwd rondom drie akkoorden en variaties hierop, in dit geval B, A, en E.

Een lekker nummertje om in te zetten bij het kampvuur en iedereen mee te laten zingen, dat is Thunderstruck zeker. Daarnaast is het ook een uitgesproken kans om je basis te oefenen. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!