Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat dat mysterieuze klemmetje soms op een gitaar of ukelele doet. Simpel gezegd, een gitaar capo verandert de toonhoogte en toonsoort van de akkoorden die je speelt. Dat kan in de eerste instantie nogal lastig te begrijpen zijn, maar of je nu een beginner of een pro bent, een capo geeft je een hoop mogelijkheden, zoals het makkelijker spelen van lastige akkoorden, experimenteren met je sound of makkelijker meezingen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe de gitaar capo werkt

Zonder al te diep in de muziektheorie te duiken, een capo maakt de lengte van de snaren korter, zodat ze hoger klinken. Daardoor verandert de toonsoort dus ook van alle “open” snaren. Wil je nou wel lekker hard gaan op de theorie achter de gitaar capo? Check dan onze muziekwoordenboek over het onderwerp. Daar staat alles uitgebreid uitgelegd.

Als je bijvoorbeeld de capo op de eerste fret zet, dan gaan alle akkoorden die je speelt een halve stap of noot omhoog. Een E akkoord wordt dan een F. En als je bijvoorbeeld een G akkoord speelt met de capo op de tweede fret, dan is die G dus eigenlijk een A, want dankzij de capo is alles nu twee halve stappen, dus een hele noot hoger. Als je dan een A akkoord speelt, is het eigenlijk een B.

Voor beginners

Volg je het nog? Het kan kan best lastig zijn om het door te hebben. Maar allemaal leuk en aardig natuurlijk, wat heb je daar nu eigenlijk aan? Als je net begint met spelen, zijn barré akkoorden een flinke uitdaging. Kramp in je vinger en heel hard werken voordat het een beetje goed klinkt. De F en B akkoorden zijn de lastigste basisakkoorden, omdat je met je wijsvinger alle zes snaren ingedrukt moet houden.

De capo neemt je feitelijk dat harde werk uit handen en zorgt ervoor dat je een stuk meer nummers kunt spelen, zonder over die akkoorden te struikelen. Zet de capo op de eerste fret en speel een E, en voila, je speelt eigenlijk die nare F.

Oasis en de gitaar capo

Nog steeds lastig te begrijpen? Laten we het bekende kampvuurlied Wonderwall van Oasis als voorbeeld nemen. De intro-akkoorden (zoals je ze op het album hoort) zijn F#m, A, E en B. Best lastig, dus dat is waarom veel mensen (inclusief Noel Gallagher) een capo op de 2de fret zetten, want dat maakt het akkoordenschema ineens een stuk makkelijker, namelijk: E mineur, G, D en A.

Meezingen

De meeste mensen gebruiken een capo om snel en makkelijk de toonsoort te veranderen, wanneer iemand meezingt. Soms is een bepaald liedje namelijk net te hoog of te laag voor je stembereik. Maar zonder capo kan dat best een hoop gedoe zijn, want je moet ineens nieuwe akkoorden en vingerzettingen uitzoeken. Met een capo is dat supermakkelijk, want je kunt de akkoorden gewoon op exact dezelfde manier spelen en dus gewoon direct meezingen zonder de boel opnieuw in te studeren.

Spelen met je sound

Als je al wat meer ervaring hebt met spelen, kan een capo je ook een hele hoop nieuwe mogelijkheden geven om te experimenteren met je sound. Niet alleen op de manier hoe akkoorden klinken, maar ook het geluid dat uit je gitaar komt. Als je je gitaar als een mandoline wilt laten klinken, zet dan de capo eens op de 7e fret. Klinkt cool toch? Dat dacht George Harrison ook toen hij Here Comes the Sun schreef. Dat unieke geluid is geen effect, maar heel gewoon een capo!

Geef je jams een kick

Als je samen met een vriend of vriendin speelt, kun je met een capo ook hele toffe dingen doen. Twee gitaristen die exact hetzelfde spelen, klinkt soms een beetje rommelig of het kan nogal saai zijn. Als één van jullie met een capo speelt, wordt het ineens heel interessant, want dan vullen ze elkaar qua geluid aan. Eentje speelt hoog, de ander laag, dus je hebt ineens een heel tof, vol geluid. Dat is misschien wat werk om uit te vogelen, maar het is absoluut de moeite waard. Probeer het zelf en thank us later. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!