Ben je een pianist en heb je ons gemist? Niet getreurd, want hier zijn we weer met de derde editie van Fitness voor je vingers. De oefeningen die we je leren zijn perfect  om te doen voordat je begint met het jammen van je favoriete liedje. In deze editie gaan we het hebben over de arpeggio’s van mineur- en majeur drieklanken.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Terugblik op de vorige editie 

In de vorige editie van Fitness voor je vingers voor piano hebben we het gehad over:

  • Majeur- en mineur tertsen, de intervallen die majeur- en mineurakkoorden vormen.
  • Hoe speel je grote- en kleine tertsen binnen de A-mineurtoonladder met je rechter- en linkerhand onafhankelijk van elkaar en uiteindelijk samen. Hier lees je meer over het fenomeen toonladder.

Arpeggio

Op de piano kunnen we alle noten van een akkoord tegelijk spelen, zoals we hebben laten zien bij het spelen van intervallen in de vorige aflevering. We kunnen ook de noten van een akkoord na elkaar spelen. Dit zijn twee artistieke benaderingen die geschikt zijn in verschillende muzikale contexten. 

Het spelen van een arpeggio van een akkoord is een zeer gebruikelijke techniek om de noten van een bepaald akkoord in een volgorde te spelen. Eenvoudig gezegd is een arpeggio een opeenvolging van noten die samen een bepaald akkoord vormen. We spelen deze noten in een oplopende of aflopende volgorde.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van het akkoord C-majeur, dat drie noten heeft:

Deze drieklank heeft drie noten: C, E en G. Dus, we kunnen deze noten in oplopende of aflopende volgorde spelen. Hieronder zie je een voorbeeld:

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van de D-mineur:

Dit akkoord bestaat uit slechts drie noten: D, F, A. Als je deze drie oplopend of aflopend achter elkaar speelt, dan ziet het er als volgt uit.

Arpeggio-oefening voor de rechterhand

Nu weet je wat het woord “arpeggio” betekent. Dan is het nu tijd om arpeggio’s in een oefening te spelen waarin je twee dingen gaat combineren: je vingers leren hoe ze stijgende en dalende arpeggio’s spelen voor majeur- en mineur drieklanken, en je zult deze arpeggio’s op een vloeiende manier op en neer oefenen op het pianoklavier.

Voor deze oefening spelen we drieklanken voor elke noot van de C-majeurtoonladder. We hebben het in de vorige paragraaf gehad over de drieklanken C-majeur en D-mineur. Deze zijn gebaseerd op de eerste en de tweede toon uit de C-majeurtoonladder. Laten we de akkoorden voor de rest zoeken. Welke zijn dat ook alweer? Wat dacht je van de E, F, G, A en B?

En nu is het tijd om lekker achterover te leunen en te beginnen met spelen op je piano! In deze oefening spelen we stijgende arpeggio’s voor elke drieklank. Op het muziekblad dat we voor je hebben gemaakt, zie je de vingerindicaties voor de rechterhand. 

Terwijl je deze oefening speelt, moet je ervoor zorgen dat je handen en schouders ontspannen zijn. Elke vinger zweeft over de corresponderende toets en volgt de aanwijzingen zoals beschreven in de bladmuziek hieronder.

De dalende arpeggio zie je in figuur 7, daarin staan ook de vingerindicaties.

In figuur 8 zie je een voorbeeld van stijgende en dalende arpeggio’s door elkaar heen. Wederom geven we aan welke noot je met welke vinger hoort te spelen.

Benieuwd naar hoe onze pianoleraar deze oefeningen speelt? Bekijk de uitlegvideo hieronder.

Arpeggio-oefeningen voor de linkerhand

Voel je je overweldigd na de oefening voor de rechterhand? Stop dan hier, blijf de rechterhand oefenen en kom later terug als je het gevoel hebt dat je klaar bent om te beginnen met het trainen van je linkerhand. 

Als je vol energie en nieuwsgierigheid zit, blijf dan doorlezen! Laten we verder gaan met de linkerhand door dezelfde drieklanken te spelen die we net met de rechterhand hebben gespeeld, maar dan een octaaf lager.

Hieronder staat een voorbeeld van de stijgende lijnen geschreven in de bassleutel, wat vrij typisch is voor pianobladmuziek voor de linkerhand. Je kunt daar ook de vingeraanduidingen zien. Nogmaals, terwijl je deze oefening speelt, moet je ervoor zorgen dat zowel je handen als je schouders ontspannen zijn en dat elke vinger boven de overeenkomstige noot zweeft.

In figuur 10 zie je hoe een dalende melodie van een arpeggio eruitziet.

Wat gebeurt er wanneer we beiden nou met elkaar combineren? Dat zie je in figuur 11.

Zie in de uitlegvideo hoe onze muziekleraar de bovengenoemde oefeningen uitvoert.

Arpeggio-oefeningen voor beide handen

Hoi pianoliefhebbers, we hebben zojuist veel informatie doorgewerkt over het spelen van arpeggio’s en drieklanken met de linker- en rechterhand. Heb je nog steeds de kracht om de laatste oefening te spelen? Zo niet – geen zorgen! Neem je tijd en kom terug om verder te gaan wanneer je je daar klaar voor voelt.

Maar als je nog steeds hier bent en hongerig bent naar meer – geweldig! Hier is de laatste oefening van dit artikel. We gaan de eerder gespeelde oefeningen combineren en ze zowel met de rechter- als met de linkerhand spelen. Ontspan je handen en schouders en zorg ervoor dat de vingers van beide handen over de overeenkomstige noten zweven.

Tot slot

In deze piano editie van Fitness voor je vingers hebben we geleerd hoe je akkoorden speelt als stijgend of dalend arpeggio’s. Ook hebben we elk akkoord geoefend van de C-majeurtoonladder. Dit is een van de artistieke technieken om akkoorden te spelen in verschillende muzikale situaties. 

Wanneer gebruik je arpeggio’s? Wat dacht je van tijdens het improviseren? Zin om het uit te proberen? Je kunt arpeggio’s toepassen door mee te spelen met een van de songs uit ons Piano Essentials kanaal. Voor echte beginners hebben we een kanaal met makkelijke pianoliedjes.

Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!