De jaarlijkse bijeenkomst van de International Society for Music Information Retrieval (ISMIR) staat voor de deur en wij van Chordify zijn bij deze twintigste verjaardag van dit congres. Maar wat is ISMIR nu eigenlijk?

Voor ons is dit jaarlijkse congres meer dan zomaar een bijeenkomst. Het heeft emotionele waarde, aangezien we in 2012 onze allereerste bètaversie van Chordify lanceerden tijdens ISMIR in Porto lanceerden. Het is onze wieg, om het zomaar te stellen. Dit jaar zijn we een van de sponsoren.

 

ISMIR 2019 Delft

ISMIR is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het bevorderen van de toegankelijkheid, de organisatie en het inzichtelijk maken van muziekinformatie. ISMIR brengt een breed scala aan wetenschappen bij elkaar om samen manieren te onderzoeken waarop het bestuderen van muziekinformatie zich kan ontwikkelen.

Denk hierbij aan computersystemen die mensen kunnen helpen gegevens beter te begrijpen. Hiervoor heb je kennis nodig uit verschillende hoeken, zoals muziektheorie, computerwetenschappen, psychologie, neurowetenschappen, bibliotheekwetenschappen, elektrotechniek, en kunstmatige intelligentie. Zoals je leest is het een bijzondere smeltkroes waarin de meest interessante ideeën aan bod komen.

 

Chordify tijdens ISMIR 2019

Wij dragen ook wetenschappelijk bij aan dit mooie evenement. Dit jaar presenteren we ons onderzoek met betrekking tot het semiautomatisch verbeteren van beattracking data. Aangezien we altijd op zoek zijn naar manieren om ons algoritme te verbeteren was dit de perfecte uitdaging.

Kort uitgelegd: om onze gebruikers in staat te stellen op tijd van akkoord te wisselen hebben we de precieze timestamp van de beat nodig in een audio-opname. Dat stel je vast door … inderdaad, mee te tikken met een nummer. Het probleem is dat zelfs getrainde muzikanten het niet lukt om precies en strak de maat van een beat aan te geven. Tijdens ISMIR presenteren we een eenvoudig algoritme dat automatisch negenennegentig procent van de verkeerd uitgelijnde tikken corrigeert.

Maar wacht, er is meer. We hebben ook een nieuwe visualisatie die het mogelijk maakt om in één oogopslag verkeerd uitgelijnde tikken te detecteren. Dit laat de onderzoeker toe om gemakkelijk de resterende verkeerd uitgelijnde tikken te herkennen en ze met de hand te corrigeren. Klinkt het allemaal wat technisch? Geeft niet. Het gaat erom dat het nu nog makkelijker wordt om de maat te houden. Als je meer wilt weten, kom gerust langs in Delft. Hoe dan ook, happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!