Hoe krijgen sommige bands, zoals Nirvana, Rage Against The Machine of Van Halen het voor elkaar om zo anders te klinken? Het antwoord is simpel: je gitaar gewoon anders stemmen. “Hè? Hoe dan!” Dat leggen we je graag uit.

Dit artikel is onderdeel van onze gids over gitaarstemmingen.

Verschillende stemmingen geven je gitaarsound een andere kleur, vibe, kick, of hoe je het ook maar wilt noemen. Een ding is zeker: niet alles draait om de standaardstemming van E-A-D-G-B-E. In deze blogpost bespreken we de drop D-stemming.

Drop D

We spreken van een drop D-stemming als je de zesde snaar – de lage E-snaar – een hele toon omlaag stemt naar een D. Dit komt veel voor in alternatieve gitaargenres als metal, grunge en punk, maar werd ook in blues en klassiek al toegepast.

De drop D-stemming heeft een aantal voordelen ten opzichte van de standaardstemming. Eén daarvan is dat je een lager en voller geluid krijgt; dat doet het altijd goed bij duistere en melancholische genres.

Instant power

Een van de belangrijkste redenen dat punkers deze stemming graag gebruiken is omdat het je gitaarspel een stuk makkelijker maakt. Wanneer je de laagste drie snaren aanslaat heb je automatisch een harmonie die we kennen als een powerchord te pakken. Speel de drie laagste snaren open en je hebt een D5. 

Leg je vinger plat op de tweede fret en sla dan aan. Yes, dat is een E5, oftewel een E-powerchord. Je kunt zo de hele hals af met een platte vinger en het enige dat je hoeft te weten is onder welke fret op de E-snaar welke toon ligt, want dat is het powerchord dat je speelt. Let wel op dat de E-snaar nu een D-snaar is. Dus je moet rekenen vanuit D, oftewel: D, D#, E, F ,F# ,G ,G# ,A ,A# ,B ,C ,C# ,D.

Een heel klein beetje muziektheorie

Het is tijd om een klein beetje muziektheorie uit te leggen. Bij akkoorden gaat het om intervallen, oftewel de verhoudingen tussen de tonen. Met andere woorden: een drop D-stemming kan ook net zo goed een drop C#-stemming worden wanneer je alle snaren een halve toon lager stemt en je laagste snaar van daaruit nog eens een keer een hele toon omlaag draait.

De kern van deze wijze van je gitaar stemmen is dus niet dat je gitaar in D komt te staan, maar dat de laagste snaar een toon lager is dan de rest van de snaren die allemaal dezelfde intervallen behouden als in standaardstemming. Je kunt je gitaar dus net zo hoog en net zo laag stemmen als je wilt en alsnog dezelfde wijze van spelen toepassen – de ‘platte-vinger-methode’.

Praktijk

Je hebt je laagste snaar een hele toon naar beneden gestemd, en nu? Nu begint het leukste deel. Kun je het al raden? Meespelen met vette tracks natuurlijk! We hebben een aantal nummers voor je geselecteerd, zodat je los kunt gaan met je nieuwe kennis.

Een van de bekendere grungetunes in drop D-stemming is Heart-Shaped Box van Nirvana. Verder kun je niet om Van Halen’s Unchained heen als we het over drop D in de hardrock hebben. En, last but not least, een van de bekendste tracks in drop D: Killing In The Name van Rage Against The Machine.

Hoe gebruik je Chordify met drop D-stemming?

Wat je waarschijnlijk al is opgevallen bij het openen van de bovengenoemde nummers is dat de akkoorden die aangegeven zijn in Chordify nu ineens niet meer kloppen op je alternatief gestemde gitaar. Dat klopt! Want zoals eerder aangeven is je E-snaar nu een D-snaar. Wat te doen?

Weet je nog dat je in de drop D-stemming akkoorden speelt door je vinger plat over de laagste drie snaren te leggen? Dus nu is het een kwestie van kijken welk akkoord je moet hebben volgens Chordify en de grondtoon daarvan te vinden op de laagste snaar. Probeer het zelf. Happy jamming! 

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!