Als je lang genoeg op Chordify hebt rondgesnuffeld dan weet je dat onze catalogus oneindig lijkt. Wat natuurlijk inhoudt dat de jam mogelijkheden dat ook zijn. Stap eens uit je comfortzone en speel mee met een genre waar je in eerste instantie niet gelijk aan een gitaar of piano denkt: hiphop. 

Dat je zaterdagmiddag even lekker jamt op je favoriete Ed Sheeran tracks is logisch. Maar heb je nooit even de behoefte om dat ene nummer van Post Malone of Kendrick Lamar mee te spelen? “Dat is toch hiphop? Daar zitten geen gitaren en piano’s in, dat zijn alleen maar beats”, horen we je al denken. Think again.

Hiphop domineert de Billboard top-10

Laten we een kijkje nemen op de Billboard ranglijst. Zo staat Drake op nummer één met God’s Plan en pronkt groove koning Bruno Mars op de derde plaats. Even doorscrollen leert dat de top-10 bomvol staat met toffe hiphoptracks. Twee Kendrick Lamar nummers bijvoorbeeld, waarvan één met The Weeknd.

De Billboard charts worden voor de rest opgefleurd met een vleugje Post Malone, uiteraard nog een nummertje van Drake en last but not least Migos op de tiende plaats met Stir Fry. Geef nou toe, daar gaan je vingers toch van kriebelen. Daarom hebben we drie toffe hiphopnummers voor je op een rijtje gezet om lekker op te jammen.

1 – Drake: God’s Plan

De Canadese rapper Drake verovert de wereld sinds zijn debuutalbum Thank me Later dat in 2009 verscheen op het label Young Money Entertainment van collega Lil Wayne. De plaat eindigde dat jaar op nummer één in de Billboard top-100. Vanaf dat moment is de rapper niet te stoppen.

Met zijn laid-back flows en wavy beats behoort Drake tot de top van de populaire muziekscene. Probeer eens mee te jammen met het nummer God’s Plan. De track is een mooie mix van basis akkoorden en barrégrepen. Perfect om je grip op te trainen. Speel hier mee.

2 – Bruno Mars: Finess

Peter Gene Hernandez uit Honolulu, beter bekend als Bruno Mars, heeft in de afgelopen jaren regelmatig in de top-10 gestaan van de popranglijsten. Met nummers als Billionaire en 24k Magic laat de artiest zien dat hij zowel funky als mega poppy kan spelen.

Naast zanger en rapper is de beste man ook een beest op de gitaar. Op dit moment staat hij onder Ed Sheeran op nummer drie met zijn track Finess. Voor de gevorderde gitaarspeler is dit nummer een uitdaging door alle barrégrepen. Ben je een beginner dan leer je gaande weg de minder gebruikte akkoorden als Dis en Es mineur. Jam hier mee.

3 – Kendrick Lamar & SZA: All the Stars

Als we het over rappers hebben dan mag de naam Kendrick Lamar niet ontbreken. De man die uit dezelfde plaats komt als Dr. Dre, Ice Cube en Coolio houdt het imago van vernieuwing in stand. Zijn lyrics bouwen voort op verhalen uit the hood, maar vanuit een hedendaagse blik.

Net als de vorige track van Bruno Mars is dit nummer voor de gevorderde gitarist. Maar als je eenmaal de lastige grepen onder de knie hebt, is het belangrijk hoe je rechterhand de het ritme aanslaat. Een perfecte oefening om gelijkmatig een vierkwartsmaat aan te slaat met het accent op de eerste tel. Probeer het zelf hier. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!