Netflix-documentaires over muziek, ja daar zijn er nogal wat van. Dus heb je even geen zin in thuis blijven en jammen, maar liever in chillen dan is een docu op z’n tijd de juiste remedie om je dagen te vullen. Om het kiezen makkelijker te maken hebben we een paar pareltjes op een rijtje gezet. Als je niet van Netflix houdt is dat oké, we hebben ook op Amazon Prime rondgeneusd. 

Zoek je Netflix-documentaires om je muzikale horizon te verbreden? Je bent op het juiste adres. In deze blogpost vind je drie juweeltjes die je kunt bekijken op de beroemde streamingservice. Meer een Amazon Prime fan? Geen zorgen, we hebben ook drie documentaires van dat platform voor je opgezocht. Veel plezier!

Taylor Swift: Miss Americana – Netflix

“Gedurende mijn hele carrière zeiden labelbazen: “Een aardig meisje dringt haar mening niet aan mensen op. Een aardig meisje glimlacht, zwaait en zegt dankjewel. Ik werd de persoon die iedereen wilde dat ik was.” Het is niet makkelijk om een popster te zijn en het is zeker moeilijk om je voor te doen als een persoon die je eigenlijk niet bent. 

In deze documentaire vertelt Taylor Swift haar verhaal over emancipatie. Hoe ze het beeld van het perfecte Amerikaanse meisje uit elkaar scheurde en een politiek standpunt innam met het risico haar fans te verliezen en haar carrière te vernietigen. Je kijkt mee in het song writing proces van Swift achter de piano en in de studio. Uiteindelijk is het beste om jezelf te zijn, wat er ook gebeurt, ja zelfs als president Trump tweet dat hij je muziek minder leuk vindt.

Gaga: Five Foot Two – Netflix

In de Oscar winnende film A Star is Born zien we hoe Bradley Cooper’s personage Jackson worstelt met verslaving en geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van zijn baan als muzikant. Het nummer “Shallow” gaat hier deels ook over. In een interview zegt Lady Gaga dat deze problemen heel reëel zijn in de muziekwereld en dat we ze niet moeten onderschatten.

Ze weet dat omdat de beroemde popicoon zelf met geestelijke gezondheidsproblemen worstelde. Dit is misschien wel een van de meest rauwe Netflix-documentaires die je zult zien over het leven van een ster. Als fans zien we alleen de glitter en de glamour, maar als de lichten uitgaan valt zelfs de onverwoestbare Lady Gaga uit elkaar.

Miles Davis: Birth of the Cool – Netflix

Nu we het toch hebben over depressie en verslaving… Miles Davis is de peetvader van het genre Cool in de jazz. Een stijl die in de woorden van Bruce Lee “een stijl zonder stijl” is. Natuurlijk had de krijgskunstenaar het over Jeet Kune Do, maar het idee is hetzelfde. Miles Davis veranderde de manier waarop men luistert en denkt over muziek en jazz in het bijzonder. Hij kende de regels en brak ze te pas en te onpas om meer vrijheid in zijn muziek te brengen.. 

Dit is een van die Netflix-documentaires waarbij je achterover leunt en een hele nieuwe wereld voor je ziet ontvouwen. Tenminste,als je nog niet veel weet over Davis’ werk. Ken je zijn verhaal wel dan is deze film waarschijnlijk nog leuker, want je leert dingen over Miles Davis die je anders waarschijnlijk niet te weten zou zijn gekomen. 

808 – Amazon Prime

Vaak is het zo dat wanneer een nieuwe muzikale generatie het licht ziet, dit te danken is aan een technologische doorbraak. Stel je voor dat Bartolomeo Cristofori de piano niet in 1700 had uitgevonden, hadden we dan ooit pianosonates van Beethoven, werk van wunderkind Franz Liszt, of Alicia Keys en Elton John gehad? Waarschijnlijk niet. Zo zijn er wel meer technologische uitvindingen  die dit hebben gedaan Denk aan versterkers, elektrische gitaren en het begin van de elektronische muziek. 

De laatst genoemde heeft een eigen universum, en een heel belangrijk aspect daarin is een apparaatje dat  fabrikant Roland in de jaren ‘80 op de markt bracht – de 808 drummachine. De Roland 808 veranderde de elektronische muziekwereld. De specifieke sound bracht een revolutie teweeg die tot op de dag van vandaag nog in volle bloei staat. Neem het niet van ons aan, luister hoe artiesten als David Guetta, Africa Bambaataa, de Beastie Boys en andere muzikanten vertellen wat de Roland 808 voor hen heeft betekend.

A Band Called Death – Amazon Prime

Soms is de wereld niet klaar voor een bepaald geluid. Soms is de muziekindustrie niet klaar voor bepaalde muzikanten die een mainstream sound hebben, maar niet in het plaatje van dat genre passen. Combineer deze twee aspecten en je hebt de fundamenten van het verhaal van A Band Called Death. Een jonge groep Afro-Amerikaanse broers die hun leven wijden aan het spelen van rock ‘n roll in een tijd waarin dat werd beschouwd als “witte jongens muziek”.

Godzijdank heeft Death hun muziek  opgenomen. Nadat ze van platenlabel naar platenlabel waren gegaan en elke keer werden afgewezen, bewaarden ze hun mastertapes op een zolderkamer, waar ze  bleven wachten op het juiste moment. Na tientallen jaren stof vangen is het moment nu eindelijk daar. 

Sound City – Amazon Prime

De Roland 808 veranderde het muziek universum, maar soms betekent nieuw niet beter. In een wereld waar je niet eens een instrument hoeft te kunnen bespelen om een liedje te componeren, op te nemen en te distribueren, is het moeilijk je te herinneren dat er ooit echte studio’s waren waar artiesten naartoe moesten als ze ook maar iets wilden opnemen.. Sommige studio’s waren zelfs beroemd om hun specifieke geluid. Vraag: wat hebben de platen Nirvana’s Nevermind, Guns ‘n Roses Appetite for Destruction, Johnny Cash’s Unchained en Tom Petty’s Greatest Hits met elkaar gemeen? Enig idee? Hint: ze zijn zeker niet hetzelfde genre. 

Oké, hier is nog een hint: Neil Young’s After the Goldrush. Nog steeds niets? Oké, we gaan gaan het je vertellen. Al deze albums zijn in dezelfde studio opgenomen. In Sound City Studios om precies te zijn. Wat maakt deze plek zo speciaal? Dat leggen de grootste musici van onze tijd uit in deze docu. 

Spoiler alert: the nicest guy in rock ‘n roll Dave Grohl speelt een belangrijke rol in deze film. Geniet van de show en als rock ‘n roll niet je ding is, probeer dan gewoon een van de andere Amazon Prime of Netflix documentaires die we voor je op een rijtje hebben gezet. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!