De jaren negentig komen terug. Dat is te zien op allerlei vlakken, van mode tot de manier waarop bands muzikaal leentjebuur spelen bij oude helden. Maar hoe waren de jaren negentig en waar haalt de nieuwe generatie haar inspiratie vandaan? Deze blogpost ververst je geheugen en geeft een lijstje bekende grungeklassiekers om mee te rocken.

Grunge is één van de grootste genres in de geschiedenis van de rock. Het is Amerikaanse gitaarrock die ontstond in de late jaren tachtig. De stijl ziet het daglicht in Seattle in de vorm van vier bands: Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden.

In het begin is het genre nog maar bij een klein publiek bekend, maar al snel komt de muziek hard aan in de mainstream. In veel van de hedendaagse popmuziek is de invloed van grunge nog steeds terug te horen.

Grungesterren

Kurt Cobain (Nirvana) is misschien wel de grootste ster van de grunge en destijds werd hij gezien als dé stem van Generation X. Verder gelden Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains en Stone Temple Pilots als belangrijke vertegenwoordigers van het grungetijdperk.

Voor platenmaatschappijen was de scene erg interessant, omdat grungebands niet veel geld vroegen voor nieuwe albums. Nog steeds veel als je het vergelijkt met onze tijd, maar veel minder dan bijvoorbeeld Michael Jackson.

De opkomst en val

Het keerpunt van de grunge ligt in 1994, rond de tijd dat Kurt Cobain zelfmoord pleegt. Andere bands lijden ook in die tijd. Soundgarden en Alice in Chains gingen bijvoorbeeld gebukt onder alcoholmisbruik en gezondheidsproblemen.

Acht jaar na Cobains dood eindigt Alice in Chains-frontman Layne Staley zijn leven op precies dezelfde dag als de Nirvana-bandleider. Laten we deze getormenteerde helden en vooral hun muziek niet vergeten door mee te jammen met een top vijf van de grootste grungehits aller tijden.

Nirvana – Smells Like Teen spirit

Dit is misschien wel het lijflied van de grunge. Smells Like Teen Spirit heeft het allemaal: de depressieve noot van een onbegrepen puber, een rauwe garage gitaarsound en de simpliciteit die we alleen uit de punk kennen.

De gitaar van Kurt Cobain is een halve toon lager gestemd, zoals we dat van jaren 90-rockers gewend zijn. Zijn keuze van akkoorden is simpel. Cobain speelt zijn hoofdriff met powerchords die vlak naast elkaar liggen op de gitaarhals: de F en A# gevolgd door G# en C#. Speel hier mee met Nirvana’s Smells Like Teen Spirit.

Pearl Jam – Even Flow

De melancholie die zo treffend is voor het grungegeluid zorgt dat acts een gevoelige en meer duistere kant van de ziel belichten, in tegenstelling tot metal en hardrock. Twijfel, angst, een klein beetje hoop; er is een man deze gevoelens als geen ander kan combineren met een geniale show: Eddie Vedder de frontman van Pearl Jam.

Typerend voor de grungestijl is dat de akkoordenschema’s niet al te moeilijk zijn. Het gaat om de algehele vibe die de band neerzet, niet om de technische hoogstandjes. Zo draait Even Flow voornamelijk om de akkoorden D, Dm, A#, C en F. Let op hoe Vedder met zijn zang deze vrij simpele compositie beïnvloed. Probeer hier mee te spelen met Even Flow van Pearl Jam.

Soundgarden – Black hole sun

De eerste grungeband die bij een grote platenmaatschappij tekent is Soundgarden. Deze koplopers breken pas echt door in het begin van de jaren negentig wanneer acts als Pearl Jam en Nirvana het genre de mainstream in slingeren.

Met tracks als Black Hole Sun en Spoonman veroveren de grungerockers hun plek op de Olympus voor gitaarhelden. De twee tracks zijn afkomstig van de plaat Superunknown en beide singles leveren de band een Grammy op. De gitaren zijn weer gestemd in Eb. Als je hier meejamt met Black Hole Sun, raden we je aan hetzelfde te doen.

Alice in chains – Would

Soundgarden, Nirvana, Pearl Jam; het zijn de bands die de mainstream met verve hebben gehaald. Alice in Chains daarentegen is een grungeband die vooral graag in de underground vertoeft in de jaren negentig. Wederom geboren in Seattle heeft de band een aantal pareltjes op de wereld gebracht waaronder Would?, wat een mooie alternatieve hit is.

Alice in Chains is, meer dan de andere acts die we hier bespreken, beïnvloed door heavy metal en zwaardere rock. In Would? zie je dit terug in de akkoordenprogressie, het zijn wat lastigere barré-grepen. Maar wanneer je de capo-functie op de eerste fret plaatst, zie je dat alles toch weer teruggaat naar de basisakkoorden: Am, E, Em, F, D, Dm, C, G. Probeer Alice in Chains mee te spelen.

Stone Temple pilots – Plush

De wereld van de grunge is duister en vol van drank en drugs. Het is bij de Stone Temple Pilots niet anders. Oprichter Scott Weiland worstelt zijn hele carrière met een heroïne en cocaïne verslaving. Dit wordt uiteindelijk ook zijn dood. De doorbraak van de band komt met het nummer Plush van het album Core uit 1994.

De track is typerend voor het genre: een diepe overheersende stem gedragen door zware gitaren die ondergedompeld worden in zowel majeur- als mineurakkoorden. Het nummer is geschreven in C en bevat basisakkoorden die afgewisseld worden door wat lastigere grepen als A#m en D#. Een mooie uitdaging voor de beginnende grungester. Speel zelf hier mee met Plush. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!