MIDI

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. De hoofdfunctie van MIDI is het uitwisselen van data tussen digitale muziekinstrumenten en computers. Deze twee zijn verbonden door een MIDI kabel. De informatie die via de kabel in de computer komt, gaat door software die het codeert en toepast op een geluid, zoals een gitaar, piano of orgel, afhankelijk van wat je wilt. Dit geluid hoor je vervolgens op je speakers of koptelefoon.

MIDI op zichzelf bevat geen geluid, het is immers ook geen instrument. Met MIDI kun je wel verschillende geluiden vanuit bijvoorbeeld een synth of drumcomputer aansturen. Zo kun je de toetsgevoeligheid, de lengte van een noot, een bepaald akkoord en nog veel meer aanpassen. MIDI is een soort data-mal die je kunt gebruiken op elke manier die jij wilt.

MIDI vs. audio

Waarom gebruiken mensen MIDI, vraag je je misschien af. Om dit uit te leggen pakken we de directe concurrent van MIDI: audio. Als je eenmaal het verschil tussen de twee fenomenen begrijpt, dan snap je beter waarom MIDI vaker de voorkeur heeft van muziekproducers.

Stel je voor dat audio en MIDI allebei een gebakken taart zijn. Audio is al helemaal afgebakken, je kunt niets meer veranderen aan de vorm, de kleur of andere aspecten van de taart. De MIDI-taart is juist het tegenovergestelde. Deze kun je compleet her-bakken, je kunt de vorm, de kleur en zelfs het recept(!) op elk moment van het bakproces veranderen. Simpelweg: MIDI is een multi-kanaals en multi-noot opname voor producers en componisten. Audio is een enkel-kanaals en enkele-noot opname van geluid.

Hieronder staat een voorbeeld van een audioclip. Het aanpassen van de audiogolf is niet mogelijk. De audio is opgenomen en daarmee is alles gezegd. We kunnen er natuurlijk wel effecten opzetten, maar de golven zijn onveranderbaar.

Hieronder staat hetzelfde akkoordenpatroon als in de audiogolf. We kunnen de noten langer maken, ze transponeren, er een nieuw akkoordenprogressie van maken of een ander instrument met dezelfde akkoorden onder zetten. In het kort, MIDI is een extreem flexibele methode om muzikale data op te vangen.

Voordelen audio

Sommige artiesten kiezen ervoor MIDI data om te zetten in audio voordat ze hun track exporteren. Dit heeft het voordeel van continuïteit; audiobestanden hebben namelijk geen irregulariteiten. Dit is dan ook een van de grootste voordelen van audio vergeleken bij MIDI. MIDI is immers data die je computer telkens weer opnieuw berekend, wat het onderhevig maakt aan vertraging (lag) en CPU overlading. Als dit process achterloopt voor ook maar 1/100 van een seconde is het verschil in geluid merkbaar.


MIDI als Chordify Premium functie

Als je een Chordify Premium member bent kun je een nummer direct in MIDI formaat downloaden. Deze functie laat twee soorten downloads toe. De eerste is tijdsgebonden, wat handig is voor audiobewerking. De tweede noemen we “gelijk tempo”. Dat is een functie die je gebruikt bij het editen van scores (scores zijn korte stukjes audio die je kan gebruiken in bijvoorbeeld film). De “gelijk tempo” optie converteerd het nummer overigens naar een gekwantiseerde weergave van de akkoorden.

Na het downloaden van je MIDI-bestand kun je hem simpelweg in je digital audio workstation (DAW) slepen. Hierna heb je de optie om met de MIDI-data van jouw gedownloade nummer aan de slag te gaan.


Neem Chordify Premium


Lees meer:

Producent
Transponeren
Tempo
Akkoord

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!