Ben je klaar voor wat basisakkoord-actie? Wij wel in ieder geval. Vorige week hebben we je laten zien hoe je een D-akkoord speelt. Deze keer introduceren we het kleine broertje: de D-mineur. Pak je gitaar en lees verder voor instructies.

Gitaar spelen als beginner betekent dat je een wereld van plezier, actie en soms ook pijn betreedt. Het indrukken van snaren is iets wat je vingers nog niet gewend zijn. Lees daarom de tips voor het omgaan met zere vingers. Belangrijk is om het hoofd koel te houden. Ben je klaar voor de Dm?

Stap 1 – Stem je gitaarย 

Zoals altijd is de eerste stap het stemmen van je gitaar. Dit kan je gewoon niet missen. Voor een standaardstemming gebruik je een stemapparaat of een applicatie voor je telefoon, zoals KARANG.

Stap 2 – Bekijk het Dm-diagram

Om een akkoord te leren moet je weten waar je je vingers moet plaatsen. Gelukkig hoef je dit niet zelf uit te zoeken, maar kun gewoon het akkoorddiagram van de Dm gebruiken. Hierop vind je alle informatie die je nodig hebt. Zie de afbeelding hieronder.ย 

Op dit plaatje wordt een deel van de gitaarhals weergegeven. De verticale lijnen zijn, van links naar rechts, de snaren E, A, D, G, B, e (snaren worden van onder naar boven geteld, dus de hoge e is de eerste snaar en de lage E de zesde). Bovenaan het plaatje zie je transparante cirkels. Deze geven aan welke snaren je open moet spelen. Het getal 1 geeft aan op welke fret het akkoord zich bevindt. Superhandig!

Stap 3 – Positioneer je vingers

De positie van je vingers wordt aangegeven door de cijfers in de dikke zwarte cirkels. Bekijk de afbeelding hieronder: 1 is je wijsvinger, 2 je middelvinger, 3 staat voor je ringvinger en 4 is je pink. Nu is het tijd om je gitaar te pakken en de theorie toe te passen.

Zoals je kunt zien, moet je jouw middelvinger op de tweede fret van de derde snaar (de G-snaar) plaatsen. Je wijsvinger gaat naar de eerste fret van de eerste snaar (de E-snaar). En het Dm-akkoord is compleet als je je ringvinger op de derde fret van de tweede snaar (de B-snaar) hebt geplaatst.ย 

Klaar voor de start? Ja? Sla de snaren aan vanaf de D-snaar! Gefeliciteerd, je hebt net de Dm toegevoegd aan je repertoire met basisakkoorden.

Stap 4 (bonus) – De theorie achter de Dm?

En, hoe voelt de Dm? Lekker hรจ? Je staat nu op een kruispunt en de grote vraag is: wat is je volgende stap rocktster? Sta je te popelen om te beginnen met het spelen van nummers in Dm. Of ben je nieuwsgierig en lees je verder om te begrijpen waar een Dm-akkoord uit bestaat volgens de muziektheorie. Maak je niet druk, dit is geen strikvraag en er is geen goed of fout antwoord. Dus wat gaat het worden?

Oh ja, je bent er nog steeds. Geweldig! Houd je vast, want hier komt de storm genaamd muziektheorie. Elk basisakkoord dat we bespreken bestaat uit een aantal basiselementen: een grondtoon (prime), een derde noot (terts), een vijfde noot (kwint) en een achtste noot (octaaf).

Het octaaf en de grondtoon zijn dezelfde noot alleen verschillen ze in toonhoogte. De kwint geeft kracht aan de drieklank door deze harmonisch te ondersteunen. De terts geeft aan of een akkoord majeur of mineur is.

Stap 5 (bonus) – De toonladder van Dm

Waarom geven we de noten binnen een akkoord zulke vreemde getallen? Nou, dat komt doordat deze afkomstig zijn uit de toonladder van de betreffende toonsoort. De toonladder van de Dm bestaat uit D (1), E (2), F (3), G (4), A (5), Bb (6), C (7) en D (8). Let op de getallen achter de noten. De 1 is de grondtoon, de 3 is de terts, de 5 is de kwint en de 8 is de hoger gespeelde grondtoon, oftewel het octaaf.

Kijk nu nog eens naar het Dm-akkoorddiagram. Welke noten gebruik je daadwerkelijk uit de toonladder? Je slaat een D, een A, een D en een F aan – dus grondtoon, kwint, octaaf en terts. Klinkt logisch, toch? Lees ook onze blog over complexere akkoordenopbouw. Okรฉ, vergeet nu even al die theoretische mumbo jumbo. Hier zijn wat tracks in Dm om je nieuwe skill op uit te proberen. Happy jamming

Wat vind je van dit artikel?๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ŽJe hebt al gestemd!