Het Eb-akkoord is de beste vriend van elke rocker. Wil je weten waarom? Nou, het is eigenlijk heel simpel. De meeste rockers uit het verleden zijn mannen en mannen hebben geen hoge stem. Dus om mee te kunnen zingen zonder hun stembanden te beschadigen hebben ze de gitaar een halve toon lager gestemd. En wat gebeurt er als je een halve toon zakt vanaf de E-stemming? Yup, dan staat je gitaar niet in E, maar in Eb gestemd. De toonladder van de toonsoort Eb – of de D# afhankelijk van hoe je het bekijkt – bestaat uit de Eb, F, G, Ab, Bb, C en D. Dit zijn dan ook de tonen die in verschillende variaties voorkomen in de akkoordenprogressies van de songs die in Es geschreven zijn. Het mooie aan een gitaar die in Eb gestemd staat is dat je de akkoorden nog steeds kunt spelen alsof je in de standaard E-stemming speelt, want je gitaar is in z’n geheel lager gestemd. Gebruik de transponeerfunctie van Chordify om de akkoordenprogressies van de nummers in E te zien.

Voodoo Child (Slight Return) – Jimi Hendrix

Als je aan een rocklegende denkt, denk je al snel aan Jimi Hendrix. De man wiens invloed op het genre nog steeds terug te horen is in tracks van hedendaagse rockbands. Voodoo Child (Slight Return) is een van zijn pareltjes. Het nummer klinkt als een door muziek opgewekte trip door de geest van een tovenaar. https://youtu.be/IZBlqcbpmxY Wanneer we naar de akkoordenprogressie kijken valt op dat deze vrij basic is. Als je jouw gitaar een halve toon lager hebt gestemd in Eb gebruik dan de transponeerfunctie op Chordify en zet het nummer om in E. Aangezien je gitaar in Eb staat zijn de grepen hetzelfde.

1979 – The Smashing Pumpkins 

Jimi Hendrix is natuurlijk heel tof om mee te spelen, maar rockmuziek is na zijn overlijden verder geëvolueerd. In de jaren ’90 zien we bands als The Smashing Pumpkins opkomen. In het nummer 1979 blikt frontman Billy Corgan terug op zijn jeugd. De track won in 1996 een MTV Video Music Award en werd in 2012 uitgeroepen tot beste Smashing Pumpkins-song ooit. https://youtu.be/4aeETEoNfOg Transponeer wederom je akkoordenprogressie naar E en kijk hoe de drieklanken een stuk overzichtelijker worden. Heb je jouw gitaar nog steeds in een normale E-stemming staan? Transponeer dan niets en daag jezelf uit. De song bestaat uit zo’n zeven akkoorden variërend in moeilijkheid.

Chop Suey! – System of a Down

Weet je nog dat Chop Suey! van System of a Down uitkwam? Een van de eerste hardrocktracks met een succesvol toegepast vleugje Armeense folklore. In 2002 leverde het de band een Grammy-nominatie op. De sound van dit nummer is in de loop der jaren het kenmerk van de band geworden. https://youtu.be/CSvFpBOe8eY Dit is misschien ook gelijk het enige nummer uit dit lijstje waarbij de akkoorden het meest overzichtelijk zijn als je in E-stemming blijft. Dus stem je gitaar snel terug met Karang en kijk mee hoe de akkoordenprogressie zich ontwikkelt. In deze song is de aanslag heel belangrijk. Je moet sommige akkoorden lang aanhouden, waardoor het nummer makkelijk lijkt. Speel je het echter niet strak, dan gaat de hele ziel uit de track. Oefen daarom goed op je aanslaghand.

Valerie – Amy Winehouse

Rock-‘n-roll wordt godzijdank niet alleen door mannen gemaakt. Maar het is moeilijk om meisjesrockers te vinden die in de toonsoort Eb zingen. Gelukkig doet een van de grootste vrouwelijke rockers dit wel in het nummer Valerie. We hebben het hier natuurlijk over Amy Winehouse die op briljante wijze haar versie van het nummer van The Zutons speelt. https://youtu.be/d_EADBnXjXc Je kunt je gitaar, na System of a Down, weer in Eb stemmen en de akkoorden van Valerie naar E transponeren. Wat je ziet is een opeenvolging van nogal jazzy akkoorden. Schrik niet. De Emaj7 en B7 zijn inderdaad niet veel voorkomende grepen, maar het is zeker goed om ze te oefenen. En als je eens goed naar de F#maj7 en de G#m kijkt dan zul je zien dat je deze ook kunt versimpelen door er powerakkoorden van te maken. Hou je echter van een uitdaging, pak dan de originele Eb-akkoordenprogressie. Wat je ook doet ga er volledig voor. Enjoy en happy rocking!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!