Het is Rocktober en daarom nemen we een kijkje in de wondere wereld van een van de bekendste muziekstijlen in de popmuziek, rock-’n-roll. Het genre waarin een sterke afterbeat voor het typerende geluid zorgt waarover de andere kenmerkende elementen – zang, elektrische gitaren, saxofoons en drums – tot bloei komen.

Sluit je ogen even en stap in je denkbeeldige tijdmachine. Zet de timer op 3 maart 1951 en wat plaats betreft, google maar een locatie waar ooit een platenzaak heeft gestaan in die tijd. Draai de meest belangrijk uitziende knop om, sluit de deuren en zet de roestige schakelaar met vele lampjes om. BAM!

Rocket 88

Je mag nu uit je tijdmachine stappen. Let niet te veel op de mensen om je heen, loop de platenzaak binnen en vraag naar het album Rocket 88 van Jackie Brenston and his Delta Cats. Betaal als je geld hebt en zo niet kijk dan even goed naar de hoes in je handen. Dit album is de eerste echte rock-’n-roll-plaat.

Rocket 88 is een doorbraak voor het nieuwe genre waar de grote Amerikaanse platenmaatschappijen in het begin weinig interesse in hebben. De kleine lokale labels hebben echter veel minder moeite met de opkomende stijl vol onverbloemd erotische teksten.

Rock-‘n-roll

Maar waar komt de naam toch vandaan die bij het horen ervan lijkt alsof deze sinds het begin van het universum aanwezig is? Daar mogen we dj Alan Freed voor altijd dankbaar voor zijn. Deze radio-dj geeft het beestje de naam ‘rock ’n’ roll’ als hij in 1951 een radioprogramma introduceert waarin hij aandacht besteedt aan ‘zwarte muziek’.

Zijn programma heet The Moondog’s House, en later heeft hij een programma dat Alan Freed’s Rock ‘n’ Roll Dance Party. De uitzending slaat goed aan onder jongeren; die via hem kennismaken met de opwindende dansm uziek. Toen had je nog geen YouTube of Spotify en pappa en mamma hadden veel meer te zeggen over waar je wel en niet naar mocht luisteren.

Elvis Presley

Rock-’n-roll breekt echt door wanneer een jonge god uit Memphis genaamd Elvis Presley het genre naar een nieuw level tilt – lees toegankelijker maakt voor een wit publiek. Op het podium staat hij wild te zwaaien met zijn armen en ongecontroleerd met zijn heupen te wiegen. Elvis is daarmee de schrik van vele ouders.

Zij vinden de act verschrikkelijk en in sommige staten worden zijn optredens zelfs verboden. De jonge generatie neemt de tracks van de King of Rock ‘n’ Roll tot zich als het elixer der goden. Dat uit zich in de massa’s fans die Elvis trekt. Zij zorgen dat rock-‘n-roll nog meer bekendheid krijgt en volop in de schijnwerpers staat van het grote publiek.

Rock-’n-roll getemd

Rond 1959 verdwijnt het genre naar de achtergrond, nadat Buddy Holly omkomt tijdens een vliegtuigongeluk en Elvis zich aanmeldt voor militaire dienst. Ouders over de hele wereld halen opgelucht adem. Het moet een keertje klaar zijn met de seksuele teksten en bewegingen die het genre eigen zijn.

Rock-‘n-roll keert wel terug samen met Elvis’ post-militaire periode, maar onder druk van de commercie is de stijl braver. Het genre is getemd, zodat het toegankelijk kan zijn voor volwassenen. Of dat van lange duur is? Wat denk jezelf?

Speel als een echte rock-‘n-roller  

Rock-’n-roll volgt veelal de akkoordenschema’s van de blues. Wij hebben een vijftal klassiekers voor je op een rijtje gezet. Speel mee met Elvis Presley’s Jailhouse Rock en luister waar we het over hebben. Het nummer staat in Eb – stem je gitaar een halve toon lager of transponeer de akkoorden een halve toon hoger in Chordify om het jezelf makkelijker te maken.

De track van de King of Rock ‘n’ Roll volgt een simpele afwisseling van akkoorden, net als in de blues. Het couplet is een afwisseling tussen de Eb en Ebm om vervolgens in het refrein over te gaan in een loopje dat langs de Ab7 en de Bb7 gaat. Laat je niet afschrikken door deze akkoorden, probeer het eerder genoemde trucje en schreeuw uit volle borst everybody let’s rock!

Jerry Lee Lewis – Whole Lotta Shakin’ Goin’ On

Wil je een beetje uitdaging voor piano in plaats van gitaar? Dan is dit je nummer. Rock-’n-roll maakt veel gebruik van de toetsen, zoals je kunt horen in tracks van Little Richard en Elton John, maar dit is een van de klassiekers.

Speel mee met de akkoorden van Whole Lotta Shakin’ Goin’ On van Jerry Lee Lewis. Zoals je in een oogopslag ziet zijn dit de pure basics. Alles draait om het C-akkoord, F-akkoord en G-akkoord. Af en toe maakt Jerry Lee Lewis een uitstapje naar een septiemakkoord, als variatie op de eerder genoemde drieklanken. Al met al een lekker nummertje voor in je setlist.  

Buddy Holly – That’ll Be The Day, Oh Boy!

Rock-‘n-roll kenmerkt zich vaak door simpele akkoordenschema’s. De akkoordenprogressie van Buddy Holly’s That’ll Be The Day is geen uitzondering op deze regel. Dit nummer is een perfecte oefening voor beginners die het wisselen tussen basisakkoorden onder de knie willen krijgen.

Buddy Holly’s track wisselt in een rustig tempo af tussen het D-akkoord en het A-akkoord, om in de aanloop naar het refrein deze twee af te wisselen met een E-akkoord en een B-akkoord. Allemaal easy peasy, toch? Behalve het B-akkoord dan, maar zie dat als een goed begin voor het leren van barré-akkoorden.

Chubby Checker – Let’s Twist Again

“Come on everybody clap your hands… oooh you’re looking good!” Ja ja, tijd om met je heupjes te gaan schudden. Volgens de uptempo track van Chubby Checker moet je gewoon lekker twisten van links naar rechts en dan komt alles goed. Of dat echt zo is? Laten we even naar de akkoorden van Chubby Checker’s Let’s Twist Again kijken.

Weet je nog dat ene trucje dat we je aanraadden bij Jailhouse Rock? Ja, het naar beneden stemmen van je gitaar en het omhoog transponeren van het akkoordenschema, die ja. Probeer het ook bij dit nummer; in plaats van het Eb-akkoord, Ab-akkoord en Bb-akkoord zet je de boel om naar het E-akkoord, A-akkoord en B-akkoord. De enige uitdaging is de C#mineur, maar dat zit meer in de naam dan in de greep.

Bill Haley & His Comets – Rock Around the Clock

Wat doe je als je tijdens je jam ziet dat je publiek haar aandacht verliest? Dan knal je er een lekker uptempo nummertje in. Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets is zo’n track. Mensen moeten tenslotte doorhebben dat het feestje nog wel even doorgaat.

Om de akkoordenprogressie van het nummer hoef je het niet te laten. Alles draait in deze song om het A-akkoord, het E-akkoord en het D-akkoord. Sla deze lekker hard aan, denk om de afterbeat en je hebt iedereen zo weer aan het dansen. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!