Op 3 februari 1959, vond één van de grootste tragedies uit de geschiedenis van de rock-‘n-roll plaats. Op die dag stortte een vliegtuig neer op een bevroren maisveld in Iowa, met drie van de grootste rocksterren uit die tijd aan boord: Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper. 

Nu, 51 jaar later, is het misschien moeilijk voor te stellen wat voor impact deze gebeurtenis had. Maar beeld je eens in: je wordt wakker, checkt het nieuws en ziet dat Drake, Justin Bieber, The Weeknd, Adele en Taylor Swift allemaal tegelijk omgekomen zijn bij een vliegtuigongeluk. Daar zou je flink van schrikken, toch?

The Day the Music Died Kanaal

Dus ja, die dag in 1959 liet muziekliefhebbers ook schrikken. Maar het is ook een dag die we moeten gedenken. Dus om deze sterren te eren hebben we een speciaal kanaal ingericht, genaamd The Day the Music Died. Hier kun je meespelen met een paar van hun bekendste hits.

Misschien herken je een paar nummers, misschien ook niet. Het is in ieder geval een perfecte aanleiding om nieuwe muziek te leren spelen. Nog beter is het om je te realiseren wat voor te gekke tracks er geschreven werden toen rock-‘n-roll nog een opkomend genre was.

Buddy Holly

Om je geheugen op te frissen, eerst wat muziekgeschiedenis over de drie legendes. Te beginnen bij Buddy Holly. Hij begon zijn carrière als countryzanger en was pas tweeëntwintig toen het vliegtuig neerstortte. Nadat hij een hele jonge Elvis had zien optreden in 1955, wist Holly dat zijn hart bij rock-‘n-roll lag.

Na de hitlijsten bestormd te hebben met That’ll Be the Day, vormde hij samen met drummer Jerry Allison en bassist Joe Mauldin de band The Crickets. Daar scoorde hij nog twee hits mee: Peggy Sue en Oh Boy!.

Mauldin en Allison konden het drukke tourleven niet aan en verlieten de band in 1958. In de winter van 1959 besloot Holly weer op tour door de V.S. te gaan: de Winter Dance Party-tour, waarvan hij de headliner was.

The Big Bopper

Maar er gingen ook andere bekende artiesten mee, zoals J.P. Richardson; beter bekend onder zijn artiestennaam The Big Bopper. Hij was achtentwintig op het moment van de crash.

The Big Bopper werd vooral bekend door zijn diskjockeycarrière en zette zelfs een wereldrecord met een uitzending waarin hij vijf dagen, twee uur en acht minuten aaneengesloten platen draaide. Hij verloor daarbij zo’n 16 kilo, dus hij is wel met recht een echte showbizzkrijger te noemen.  

Na een succesvolle carrière in het draaien van andermans muziek, besloot hij zelf nummers te schrijven. Hij schreef de nummer-1-hit Chantilly Lace en andere bekende tracks als White Lightning en Running Bear. 

Tijdens de Winter Dance Party-tour kreeg The Big Bopper een flinke griep. Dus toen Buddy Holly besloot om een vliegtuig te regelen voor zijn band, vroeg Bopper of een van de bandleden hun plek misschien wilde ruilen. Dat kon.

Ritchie Valens

De jongste van het stel was de 17-jarige Ricardo Esteban Valenzuela Reyes, die heel hard carrière aan het maken was. De van oorsprong Mexicaanse muzikant is de grondlegger van de Chicano-rock. Maar omdat zijn manager bang was dat zijn Latijns-Amerikaanse afkomst het grote publiek zou afschrikken, veranderde hij zijn naam in Ritchie Valens.

Toen Ritchie zijn eerste platendeal kreeg, nam hij twee nummers op die hem gelijk megapopulair onder het tienerpubliek maakten: Donna en Come On, Let’s Go. Maar wat hem echt tot een legende maakte, was zijn rock-‘n-roll-versie van het Mexicaanse folknummer La Bamba.

De tourbus van de Winter Dance Party was oud en vooral erg koud. Zo koud dat mensen griep en zelfs bevriezingsverschijnselen opliepen. Ritchie had geen zin in griep en vroeg aan het bandlid van Buddy Holly of hij misschien wilde ruilen. Die wilde niet. Maar Ritchie hield voet bij stuk, dus werd er een muntje opgegooid. Ritchie won. En om daar nog wat extra tragiek aan toe te voegen; Ritchie had enorme last van vliegangst, maar overwon dit omdat hij zo graag muzikant wilde worden. 

The Day the Music Died

Niemand weet wat er precies gebeurd is in die tragische nacht, maar het kleine eenmotorige vliegtuig stortte vlak na opstijgen neer. Waarschijnlijk kwam dit door de plotselinge, harde sneeuwstorm boven Clear Lake in Iowa.

Jaren later schreef Don McLean het nummer American Pie, een eerbetoon aan deze rock-‘n-roll-legendes. Hij noemde het The Day the Music Died.

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!