Vanaf het moment dat ons algoritme is losgelaten op het internet, heeft zij al miljoenen nummers gechordifyd, zowel bekende als onbekende. Om je een idee te geven van de meest meegespeelde nummers binnen onze geliefde community, hebben we besloten een Channel hieraan te wijden. Check de Chordify Top 100 meest gespeelde nummers.  

Chordify Top 100

Omdat we niet direct alles willen verklappen, lichten we hieronder één track per tien van de honderd uit. Scrol er doorheen, probeer ze mee te spelen en geniet ervan!

91 Africa – Toto

De inspiratie voor de nummer één van de staart van de Top 100, kwam van een televisieprogramma over Afrika. De akkoorden voor Africa van Toto zien er op het eerste gezicht lastig uit, maar een meesterwerk als dit is toch zeker de moeite van het uitpluizen waard. 

81 What a Beautiful Name – Hillsong Worship

Als je de akkoordprogressie van What a Beautiful Name van Hilsong Worship bekijkt zul je zien waarom deze zo populair is in onze community. Het is geschreven in D en bestaat uit een paar basisakkoorden, zoals een D, G en A. 

Verder komen er twee barréakkoorden in voor: het Bm-akkoord en het F#m-akkoord. Voor deze twee akkoorden kan je wijsvinger plat over de snaren op de tweede fret blijven liggen. Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan onze blog over hoe je barréakkoorden speelt

71 Idontwannabeyouanymore – Billie Eilish

De nummer één tussen de 70 en 80 van de Top 100 is niemand minder dan Amerika’s favoriete popster: Billie Eilish. haar teksten zijn innovatief en raar (op een goede manier) maar denk dat betekend niet dat ze ongestructureerd zijn. Voor een liedjesschrijver als Eilish bieden akkoorden een manier om haar composities te structureren.

Het nummer Idontwannabeyouanymore is geschreven in C en het bestaat uit de de volgende basisakkoorden: C, Am, D en G. Geen wonder dat dit nummer zoveel wordt meegespeeld in onze community. Ook als het niet direct in je straatje valt, raden we je aan deze hit eens te proberen. 

61 Paradise – Coldplay 

De akkoorden van Paradise van Coldplay zijn een mix tussen uitdagend en relaxt. Het relaxte deel zijn de basisakkoorden – G, C, Dm of Am –  en dit is een uitgelezen kans deze weer eens te oefenen. Maar de uitdaging in dit nummer komt in de vorm van een aantal barréakkoorden.  

Als je nog even scherpstelt op het akkoordenschema zie je een Gm-akkoord en een F-akkoord; beide barréakkoorden. Een goede oefening, zeker als je dan Paradise van Coldplay mee kunt spelen, toch? Er zijn in ieder geval veel Chordifiers die dat denken. 

51 Back to Black – Amy Winehouse

Het titelnummer van haar tweede album staat op nummer 1 in het midden van deze Chordify Top 100. Als het over Amy Winhouse gaat, dan gaat het automatisch over jazzy R&B-vibes en harmonieën. Dat geldt ook voor Back to Black.  

Het nummer staat in Dm en volgt een akkoordenschema waarbij de duistere tonen van het nummer steeds meer benadrukt worden. Ondanks dat het nummer vol zit met barréakkoorden, zoals Gm, Bb en de jazzy Bmaj7, scoort het toch hoog. Dus het jammen zal wel goed gaan. 

41 Wonderwall – Oasis

Kijk eens aan, wie hebben we hier? Als dat niet dé Britpopsterren van de jaren 90 zijn: Oasis. En natuurlijk staan ze hoog genoteerd in onze Chordify Top 100. Als je wil meespelen met de melancholische Britpop van Oasis dan is dit het nummer om mee te beginnen.     

Deze track is zo catchy dat ie simpel klinkt. Maar als je het akkoordenschema van Wonderwall voor het eerst bekijkt, is het begrijpelijk dat je schrikt. Nadat je de onbekende akkoorden even op je hebt laten inwerken, kun je net zo goed even proberen mee te spelen, toch? Met maar één barreakkoord blijkt het misschien toch makkelijker dan je dacht. 

31 Stairway to Heaven – Led Zeppelin

Wauw! Stairway to Heaven van Led Zeppelin is misschien wel het moeilijkste nummer uit  de popgeschiedenis, maar toch staat het hoog genoteerd in de Top 100. Wij zijn in ieder geval trots op onze community dat zij zonder vrees voor de win gaan; ook al is de weg naar de top van de rock-‘n-roll soms lang. 

21 Hey Jude – The Beatles

Wist je dat de akkoorden van Hey Jude van de Beatles niet zo makkelijk zijn als ze klinken? Zelfs als je de akkoorden simplificeert, zitten er nog vier moeilijke tussen. Maar dat weerhoud de Chordify-community er niet van om deze klassieker toch mee te spelen. Er is een les te leren hier … Oh ja! Het maakt niet uit hoe moeilijk een nummer is, het gaat erom hoe graag je het wilt spelen. 

11 Perfect – Ed Sheeran

Nu we aankomen bij de topnummers zie we ook de moeilijkheidsgraad langzaam toenemen. Voor elke liedjesschrijver geldt dat de akkoorden je penseelstroken zijn waarmee je een nummer schildert. Dit geldt ook voor Ed Sheeran. Ondanks dat het nummer bijna 300.000 keer is meegespeeld, is het geen makkelijke. 

Hier is een tip om relaxt te blijven jammen: Gebruik de Chordify Capo Tool op de eerste fret. Hierdoor zal het akkoordenschema er wat toegankelijke uit komen te zien. Daardoor kunnen zelfs de beginners onder ons meespelen. 

1 Bohemian Rhapsody – Queen

De capo zal je bij dit nummer niet helpen. Deze nummer één aller tijden is een lastige. Maar man man, wat is dit een populair nummer bij onze piano- en gitaargemeenschap. Dat is ook wel begrijpelijk als je bedenkt dat je in één klap rockster bent als je chords for Bohemian Rhapsody” by Queen dit nummer onder de knie hebt. 

Meer dan genoeg reden om dit nummer te blijven oefenen. Uiteindelijk is er maar één uitkomst, toch? Yup, ‘Galileoooo gallilleoooo…’ Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!