Een gastbijdrage van onze vrienden van Mom Loves Best.

Dat muziek goed is voor je brein wist je allicht al. Maar hoe zit dat bij baby’s? Ze kunnen zelf dan misschien nog geen instrument vasthouden, maar muziek helpt absoluut bij de ontwikkeling van je kind. Bovendien vinden ze bijna alles leuk. Idealer publiek voor jouw zangskills, gitaarkunsten of dansmoves bestaat er bijna niet! Door zelf mee te spelen wordt de muziek voor jezelf ook net iets interessanter.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het introduceren van muziek bij je kroost. Bijvoorbeeld in de vorm van slaapliedjes, maar er is zoveel meer te ontdekken. In dit artikel vind je de belangrijkste voordelen die muziek heeft voor de ontwikkeling van je kind. Daarnaast lees je hieronder ook handige tips om het ook voor jezelf leuk te houden.

Baby’s houden van muziek, zeker als die muziek deel uitmaakt van een vaste routine, zoals tijdens het slapengaan. Samen muziek luisteren is goed, maar je kunt zeker ook eens proberen te zingen voor je kind. Hiermee bevorder je zijn of haar mentale ontwikkeling en het creëert een hechte band.

De voordelen van muziek voor baby’s

Bijna alle kinderen houden van muziek én is het goed voor ze. Hier volgen een aantal van de belangrijkste voordelen:

Spraakherkenning en -ontwikkeling: Voordat ze woorden begrijpen, kunnen baby’s muzikale patronen herkennen. Dit bereidt ze tevens voor op het leren spreken (bron).

Communicatieve vaardigheden: Je kind raakt vertrouwd met de kunst van het communiceren door te kijken naar de gezichtsuitdrukkingen die je maakt tijdens het zingen. Door de veranderingen in je gelaat op te pikken, zetten ze de eerste stapjes tot non-verbale communicatie.

Emoties: De verschillende geluiden die je maakt tijdens het spelen helpen een kind in het herkennen en reguleren van hun emoties. Het beheren van emoties maakt een groot deel uit van hun ontwikkeling.

Muziek helpt couveusekinderen: Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat slaapliedjes en livemuziek helpen bij het het verbeteren van de vitale lichaamsfuncties van couveusekinderen. Voor de ouders kan het ook een nuttige manier zijn om de tijd door te komen. Je kan je namelijk behoorlijk hulpeloos voelen als ouder van een couveusekind, maar dit is in ieder geval één manier om dat gevoel te verlichten.

Cognitieve vaardigheden: Tellen en het geheugen worden positief ondersteund door muziek. Baby’s van slechts acht maanden oud kunnen als ze ongeveer zes weken naar een liedje luisteren patronen daarin herkennen (bron).    

Stressvermindering: Er is een reden waarom muziek zo kalmerend is voor baby’s – het verminderd lichamelijke stress-symptomen. De geluiden van een liedje kunnen kalmerend werken voor baby’s, zeker als ze het liedje kennen. Door slaapliedjes of andere muziek een vast onderdeel te maken van de bedtijd-routine, help je een baby dus rustig te worden.

Ze zullen beter tukken: Volgens sommige onderzoeken wordt de nachtrust van een pasgeborene aanzienlijk bevorderd als je ertegen zingt (bron).

De ontwikkeling van de fijne motoriek: Zelfs als ze jonger zijn dan een jaar voelen kinderen zich aangetrokken tot muziekinstrumenten. Of het nu een zelf in elkaar geflanst drumstel is of speelgoed waar muziek uitkomt, baby’s houden ervan en willen alles zelf uitproberen. En dat is ook heel goed voor ze. Het ontwikkelt hun hand-oogcoördinatie en andere fijne motoriek.

Kinderen die hun tijd aan muziek besteden ondervinden niet veel nadelen. Je moet alleen wel opletten met het volume; niet te hard. De gevoelige oortjes van een baby dienen beschermd te worden. Bij het zingen van slaapliedjes zal dit geen probleem zijn, maar muziek uit je stereo kun je het beste zacht afspelen.     

Dan nog iets: baby’s moeten niet de hele tijd naar muziek luisteren. Ze hebben ook stilte nodig en hoeven niet constant geïntroduceerd te worden aan nieuwe dingen.

Acht tips voor het introduceren van muziek aan baby’s

Je baby geïnteresseerd krijgen in muziek zou niet zo moeilijk hoeven te zijn, maar voor het geval ideeën tekort schieten en je even niet meer weet hoe je de muzikale zoektocht van jouw zuigeling kunt ondersteunen, volgen hier wat tips.

  1. Laat ze meedoen: Als je meezingt met een liedje, stop dan af en toe en geef de dreumes de kans ook een poging tot meezingen te doen (bron).
  2. Betrek instrumenten als het kan: Het kan een babypiano met slechts vier toetsen zijn of rammelaars met verschillende toonhoogten; probeer je kind aan te moedigen om er mee te spelen en kijk wat er gebeurt. Door het zelf eerst voor te doen, zullen zij de handeling sneller oppikken.
  3. Zorg ervoor dat je muziek toevoegt tijdens bedtijd: Dit is een natuurlijke tijd om je baby van wat lichte muziek te laten genieten – het zal jullie beiden kalmeren. Het is een perfecte manier om tot rust te komen ‘s avonds. Dan kunnen jullie nog even lekker knuffelen voor het slapen.
  4. Introduceer verschillende soorten muziek: Slaapliedjes zijn geweldig, maar je kunt overdag ook wat upbeat muziek draaien voor je kind. Ze vinden zowel variatie als herhaling leuk.
  5. Gooi eens een rijmpje in de mix: Baby’s pikken rijm net goed op als ritme. Een goede manier om rijmpjes te introduceren is door je favoriete kinderrijmpje zingend ten gehore te brengen.   
  6. Kijk naar hun reactie: Let op aanwijzingen waaruit je kunt opmaken of je kind de muziek wel of niet leuk vindt (bron). Lachen ze of lijken ze heel aandachtig te luisteren? Of lijkt het erop dat ze minder content zijn met jouw muziekkeuze?
  7. Zorg voor interactie: Als je de muziek afspeelt zorg dan voor interactie met je kind. Een van de leuke dingen bij het introduceren van nieuwe muziek is de band die je met je kind schept op dat moment. Zorg ervoor dat je niet te druk bent met allerlei klusjes, anders mis je deze speciale momenten.
  8. Zorg dat je bewegingen opvallen: Muziek vormt de perfecte gelegenheid om raar te doen. Dus leef je uit; maak gekke pasjes, stuiter door de kamer, klap in je handen, knip in je vingers. Je zal zien dat je baby een kick krijgt van de muziek en jouw malle gedrag.

Liedjes vinden waar je baby van houdt kan dus heel makkelijk zijn. Ze houden van bijna alles wat je speelt, zeker als jij er ook van geniet en je de woorden kent.

Geïnspireerd? Hier vind je de allerleukste kinderliedjes van Minidisco in verschillende talen:

Nederlandstalige kinderliedjes

Songs for kids in English

Musik für Kinder auf Deutsch

Musique pour les enfants en français

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!