Jimi Hendrix vond de elektrische gitaar opnieuw uit. En hoe?! Tijdens zijn korte leven slaagde James Marshall Hendrix erin de creatieve geesten van de generaties na hem te infecteren met een geluid dat we nu als rockmuziek beschouwen. Laten we eens inzoomen op de drie belangrijkste game changers die de Amerikaanse virtuoos introduceerde. Het is tenslotte Rocktober.

Geschatte leestijd: 4 minuten

De Jimi Hendrix-stemming

Als het op gitaarspelen aankomt, is het behoorlijk belangrijk om te weten hoe je je instrument moet stemmen. Niemand luistert voor zijn plezier naar een valse gitaar. Dus als je een app als KARANG of een gewone stemapparaat gebruikt, stem je je gitaar hoogstwaarschijnlijk in de standaardstemming. Dat is een mooi en helder geluid, nog steeds de standaard als het gaat om popmuziek.

Dus wat deed Jimi toen hij besloot om zijn gitaar een authentieker geluid te geven dat beter bij zijn stem aansloot? Hij paste de standaard aan door zijn instrument een halve toon lager te stemmen. Op die manier creëerde hij een geluid dat de gitaarmuziek voorgoed zou veranderen. Donkerder, massiever en scherper, de Eb-stemming gaf het karakter van alternatieve genres zoals metal, rock, en grunge.

Om te vieren dat Hendrix ons dit unieke stukje geluid heeft gegeven, zijn gitaristen het de “Jimi Hendrix-stemming” gaan noemen. Natuurlijk kunnen we uren praten over verschillende stemmingen, maar dat is niet waarom we hier zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in andere alternatieve manieren om je gitaar te stemmen, kijk dan even in onze gitaar stemwijzer.  

Het Jimi Hendrix-akkoord

Een stemming die naar je vernoemd is moet geweldig zijn, maar weet je wat nog beter is? De naam van een heel moeilijk klinkend akkoord vervangen door die van jou. En je raadt het goed, Jimi Hendrix heeft zijn eigen akkoord, ook wel bekend als het dominant-septiem-negen-akkoord (7#9). Dat is een hele mond vol, maar waarom? 

Dit akkoord, vol van dissonantie en spanning, klinkt heel pittig, zwaar, helder, jazzy en bluesy tegelijk. Dit komt door de unieke combinatie van noten, waaronder een gealtereerde noot – #9. “Maar we hebben maar 7 noten in een toonladder!” denk je nu. Je hebt gelijk. Als je een getal hoger dan 7 ziet, betekent dit dat we te maken hebben met een noot die fungeert als een bovenstructuur voor een bepaald akkoord. Eenvoudig gezegd – deze noot ligt boven op het akkoord en voegt een bepaalde unieke smaak toe aan het totale geluid. 

Wat gebeurt er als we 7 aftrekken van 9? Dan krijgen we 2, toch? Dus, de 2e noot van het akkoord fungeert als een bovenliggende structuur bovenop het akkoord. En om het duidelijk te maken voor muzikanten, noteren we 2 als 9. Laten we verder gaan. 

In het geval van het Jimi Hendrix-akkoord hebben we eigenlijk een #9. Ben je bekend met kruizen (#)? Als we de 9 een halve stap verhogen, verschijnt er een kruis voor, omdat we het geluid veranderen. Waarom? Gewoon omdat de #9 sound zo tof vinden natuurlijk! Net als Jimi. Hij gebruikt vaak 7#9 akkoorden, vooral in zijn grootste hits Purple Haze en Foxy Lady..

Liefde voor technology

Dus nu denk je waarschijnlijk dat Jimi Hendrix een revolutie in de gitaarmuziek teweegbracht met zijn theoretische benadering van het instrument en in zekere zin heb je gelijk. Maar je vergeet één ding, de meeste mensen die naar muziek luisteren begrijpen de muziektheorie niet. Dus waarom is deze man zo belangrijk voor de rockmuziek? Nou, dat is makkelijk: hij liet zijn gitaar klinken als iets wat mensen nog nooit gehoord hadden.

Jimi Hendrix is beroemd om zijn toepassing van technologische verbeteringen zoals de reverb, fuzz, wha-pedaal, echo, delay en natuurlijk de whammy bar op zijn Fender Stratocaster. Door gebruik te maken van al die – voor die tijd zeer nieuwe – effecten kon hij zijn gitaar laten klinken als een bommenwerper, een machinegeweer, of zelfs een ruimteschip.

Uiteindelijk maakte zijn visie op gitaargeluid hem geliefd en beroemd in de mainstream kringen, maar ook in de kringen van muzieksnobben. Jimi Hendrix legde de basis voor rock, psychedelische rock, grunge, metal en alle rauwe elektrische gitaargenres door een revolutie te veroorzaken in de benadering van de elektrische gitaar als instrument.

Rocktober 

Nu kun je waarschijnlijk niet wachten om te jammen op zijn nummers. Je kunt ze vinden op zijn artiestenpagina, met wat meer achtergrond over zijn leven in zijn biografie. En als je toch de rockster aan het uithangen bent, speel ook mee met onze Rocktober-kanaal. Waarom? Omdat het rockt natuurlijk, maar ook omdat je onze Rocktober-badge verdient met het spelen van nummers. Check het uit. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!