Heb jij je nou altijd al afgevraagd waarom de akkoorden voor All Along the Watchtower van Hendrix of die van The Unforgiven II van Metallica allemaal mollen en kruisen zijn? We gaan je een geheimpje verklappen. Bands als Metallica, The Detroit Cobras, Nirvana, en veel meer artiesten gebruiken de zogenaamde Eb-stemming; beter bekend als de Jimi Hendrix-stemming.

Dit artikel is onderdeel van onze gids over gitaarstemmingen.

Rockbands hebben de Eb-stemming om een aantal redenen overgenomen. Om te beginnen wil bijna elke rocker klinken als de meester zelf, Jimi Hendrix. Ten tweede heeft een lagere stemming een voller en rauwer geluid, wat goed is als je muziek wilt maken die donker en zwaar is.

Jimi Hendrix-stemming

Laten we eens goed kijken hoe deze stemming eruit ziet. Het is eigenlijk niet zo moeilijk in vergelijking met een open G-stemming, of een Dsus4-stemming. Het enige dat je hoeft te doen is je snaren een halve stap lager stemmen. Jimi Hendrix was een van de eerste mainstream gitaristen die dit deed, daarom draagt het zijn naam.

De Eb-stemming transformeert je zesde snaar (de lage E-snaar) in een Eb. De A verandert in Ab en je D-snaar verandert in een Db. Als we deze manier van stemmen doorzetten naar de derde, tweede en eerste snaar (G, B en e) dan moeten we deze verlagen naar een Gb, Bb en eb. 

Hoe gebruik je Chordify in Eb stemming?

Voordat we verder gaan met een aantal beroemde nummers die in Eb geschreven zijn, is het handig om uit te leggen hoe je Chordify kunt gebruiken wanneer je een nummer tegenkomt dat gebruik maakt van de Jimi Hendrix-stemming. Op het eerste gezicht kunnen de akkoorden een beetje raar lijken. 

Je hoort een nummer dat klinkt alsof het vrij eenvoudig te spelen zou moet zijn, maar Chordify toont je allemaal akkoorden met kruizen en mollen. Wat doe je? Nou, kijk maar eens naar de transponeertool, rechts van de afspeelknop. Als je op de pijl omhoog klikt, transponeer je het akkoordenschema een halve stap omhoog. Dus als we dit vertalen naar een gitaar, dan stem je de gitaar gewoon hoger. 

“Maar zijn we ons instrument niet naar beneden aan het stemmen met Eb?!” Ja, je hebt helemaal gelijk! Maar Chordify berekent de akkoorden op zo’n manier dat je een liedje in standaardstemming kunt spelen. Dus als je je gitaar in Eb hebt gestemd, gebruik je dezelfde vingerzetting als bij een normale stemming, bijvoorbeeld een G- of een Em-akkoord. Daarom zul je de transponeertool moeten gebruiken om het akkoordenschema goed weer te geven in de Chordify-speler. Klinkt logisch, toch?

 

Bekende nummers in Eb-stemming

Weet je hoe laat het is? Tijd voor actie! Er zijn zoveel nummers geschreven met behulp van de Eb-stemming dat we er een heel boek over kunnen schrijven. Maar laten we niet op hol slaan. We bekijken een paar nummers die je direct kunt gebruiken in je Eb-afspeellijst. 

Bekijk bijvoorbeeld de akkoorden van “1979” van The Smashing Pumpkins. Het nummer is in 2012 uitgeroepen tot beste nummer van de band en gaat over de jeugd van frontman Billy Corgan. De algehele sfeer is behoorlijk melancholisch, een perfecte match met de zware Eb-stemming.

Een ander nummer dat geschreven is met een naar bedenen gestemde gitaar is “Valerie” van Amy Winehouse (wat eigenlijk een cover van the Zutons is). Het nummer heeft een mooie opmaat en gebruikt in totaal zeven akkoorden. Het is niet zo moeilijk om te leren en vormt een mooie aanvulling op je lijst met nummers om op te jammen.

We hadden het natuurlijk al over de meester zelf die al zijn nummers in de Eb-stemming heeft geschreven. Als je wat basisakkoorden wilt oefenen, jam je gewoon mee met de akkoordenprogressie van “The Wind Cries Mary” van Jimi Hendrix. Het is een vrij eenvoudig nummer met veel diepgang in de tekst. Een perfecte track voor bij de open haard.

Nog heel even over de Eb-stemming 

Hier is wat stof tot nadenken: als je een zware en melancholische klank wilt, is het verstandig om je instrument lager te stemmen dan de standaardstemming. Dit betekent niet dat de Eb-stemming de enige optie is. Je kunt naar beneden gaan zolang je snaren een heldere klank kunnen houden. Zolang de intervallen tussen de snaren hetzelfde zijn, kun je gebruik maken van basisakkoordfiguren. 

Houd er rekening mee dat de vingerzettingen van een G-akkoord, een E-akkoord en al die andere akkoorden niet meer die specifieke akkoorden vertegenwoordigen. Het hangt af van de stemming welk akkoord je hoort. Als je bijvoorbeeld een D aanslaat in Eb-stemming, dan hoor je een Db. Speel met die stemknoppen tot je snaren eraf vallen en vergeet niet te genieten. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?👍 👎Je hebt al gestemd!