Pianosongs die rocken, het zijn er nogal wat. In deze blogpost zullen we er een aantal uitlichten. Van oldschool rocksterren als Elton John tot nieuwe stralende supersterren als Adele. Dus ga lekker zitten en geniet van de show… Even zonder gekheid natuurlijk: ga achter dat klavier zitten, begin te lezen en jam gaandeweg mee.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Let It Be – The Beatles

Laten we beginnen met een gouwe ouwe onder de pianosongs. Dit nummer rockt keihard, zoals Shakira zou zeggen, โ€œwherever, wheneverโ€. De melodielijn heeft een geweldige hook en de tekst van het nummer gaat diep. Lekker voor de knusse momenten binnen met de steeds kouder en korter wordende dagen.

De akkoorden van Let It Be van The Beatles zijn niet zo moeilijk. Kijk maar eens naar het akkoordenschema. Alles draait zo’n beetje om de basisdrieklanken C, G, Am en F. Dus als je een beginner bent is dit zeker een liedje voor jou! Gevorderde en pro spelers hebben dit nummer snel onder de knie, maar die kunnen lekker improviseren op de basisakkoordprogressie; altijd een goede manier om te ontspannen en je skills te verbeteren. 

Make You Feel My Love – Adele

We weten allemaal dat diva Adele het vermogen heeft om iedereen te betoveren met haar volle fluwelen stem. Dit lied is daarom meer een uitdaging voor de zanger dan voor de pianist. Aan de andere kant, als je kijkt naar de akkoorden van Make You Feel My Love  zul je meteen merken dat het niet je gebruikelijke drieklanken zijn. Er zit veel nuance in. Dit nummer heeft een aantal interessante akkoorden in petto, doordat het geschreven is in de toonsoort Bb.

Dus voor alle beginners die klassieke pianosongs willen spelen, is dit een beetje een uitdaging. Voor de intermediate en pro spelers moet dit eitje zijn. We begrijpen ook dat alle puristen die dit lezen denken, “Deze track is niet van Adele … het is een Bob Dylan-liedje!” Ja, dat weten we. Je kunt natuurlijk altijd het origineel uitproberen. Het akkoordenschema van Make You Feel My Love van Bob Dylan is gespeeld in de toonsoort Db, maar dat maakt het niet makkelijker.

Lucille – Little Richard

We hebben een heel kanaal gewijd aan deze rock-โ€™n-roll pianobaas. Toen Little Richard deze wereld verliet hebben we een paar traantjes weggepinkt. Als iemand rockende pianosongs heeft geschreven dan was hij het wel. Zijn muziek zal altijd geassocieerd worden met vrolijke, badass rock-โ€™n-roll. Als je pianonummers wilt spelen die rocken dan is Little Richard’s Lucille een must have op je setlist. 

Net als Bob Dylan’s versie van Make You Feel My Love is deze track geschreven in de toonsoort Db. Lucille bevat slechts vier akkoorden, het zijn geen basisdrieklanken, maar toch… Slechts vier akkoorden om een klassieker te spelen? Dat is toch altijd de moeite en inzet waard? Vooral omdat je leert hoe je de D7, A7, G7 en Db7 moet spelen. Wat? Je kent deze akkoorden al! Gaaf, ga jammen dan! Wil je meer nummers van deze legendarische rocker? Kijk eens naar ons Little Richard-kanaal.

Tiny Dancer – Elton John

En nu we het over legendarische rockers hebben, Elton John schreef zoveel mooie nummers op de piano zonder enige afbreuk te doen aan de rock-โ€™n-roll-lifestyle. Het zijn stuk voor stuk rauwe knallers. Tiny Dancer van Elton John is een nummer dat je meeneemt in een verhaal over liefde en verlangen. Dat is wat deze track zo episch maakt. De waarheid gebiedt te zeggen dat het niet erg gemakkelijk is. Een beetje uitdaging is altijd mooi, toch?  

De melodie gaat gepaard met een zeer gevarieerde akkoordprogressie in de toonsoort C. Yup! Dรฉ toonsoort die gemaakt is voor pianisten. De akkoorden zijn niet makkelijk, maar ze zijn ook niet erg moeilijk. Dus als je een gemiddelde speler bent, is dit nummer vrij goed te doen. Hoe word je een gemiddelde speler? Nou, je kunt beginnen met het jammen van dit soort nummers. Dat zal je vaardigheden in een mum van tijd verbeteren.

pianosongs
Taron Egerton as Elton John in Rocketman

November Rain – Guns Nโ€™ Roses

We sluiten af met een knaller onder de pianosongs. Deze band was een van de grootste van hun tijd en ze verkopen nog steeds stadions uit. Als je denkt aan epische rockballads dan staat dit nummer uit 1992 zeker in de top 3. Nou ja, het staat in ieder geval in de onze. November Rain van Guns Nโ€™ Roses is wederom een track voor de gemiddelde speler.

Het is geschreven in de toonsoort B. En het was een compleet andere benadering van rock dan men gewend was van Guns Nโ€™ Roses. Het belangrijkste instrument is de piano, maar Axl Rose schreef de partituur voor een heleboel andere instrumenten er omheen, zoals voor een orkest en een koor. Daarom is het ook de epische klassieker geworden die vandaag de dag nog steeds regelmatig blijft oppoppen in de ranglijsten.

Leuk feitje: Toen frontman Axl het nummer voor zijn bandleden, gitarist Slash en bassist Duff, speelde zeiden ze dat ze de track niet wilden spelen. “Het is niet onze stijl, man.” Axl liet zich niet uit het veld slaan en na een tijdje aandringen en overtuigen voegde Guns Nโ€™ Roses het nummer toe aan de plaat Use Your Illusion I. November Rain bleek hun ticket naar de mainstream te zijn. Wil je meer inspiratie? Check dan ons Rocktober-kanaal. Happy jamming!

Wat vind je van dit artikel?๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ŽJe hebt al gestemd!
+ posts

Teo creates content, which means he writes, a lot, about music, and all things interesting. When it comes to jamming, his weapon of choice is the bass guitar.