In Amerika zijn ze net een beetje bijgekomen van hun Thanksgiving-kalkoen; en daarna volgt traditiegetrouw Black Friday. Dit betekent dat het tijd is voor te gekke aanbiedingen die gepaard gaan met onze Black Friday Channel. Hieronder vind je een voorproefje.

In het teken van Black Friday hebben we speciaal voor jou een channel gemaakt met nummers die allemaal black in de naam hebben. En dat zijn er nog meer dan je denkt. De genres variëren van pop tot metal. Hieronder lichten we vijf uit.

Black – Pearl Jam

Laten we beginnen met het nummer dat het kernwoord van onze channel draagt. Black van de grungeband Pearl Jam is een melancholische nineties ballade. Het nummer is geschreven in het laagst mogelijke akkoord op de gitaar, de Em. Dit geeft het body en soul. Oefen hiermee je basis en een beetje extra.

Paint it Black – The Rolling Stones

Je kunt er eigenlijk niet omheen: Paint it Black van The Rolling Stones. Deze klassieker, geschreven in Fm, heeft de tand des tijds overleefd, daarom is het een track die past in iedere jam. Het is ook een nummer dat je uitdaagt om wat lastigere akkoorden als Ab en Eb te oefenen.

Black Swan – Thom Yorke

Een Black Swan is de benaming voor een onverwachte statistische outlier. Gooi deze track in een jam en niemand zal hem zien aankomen. Het nummer van Radiohead-zanger Thom Yorke, geschreven in Dm, is bovendien een klassiek voorbeeld van een basaal popschema. Probeer het zelf uit.

Blackhole – Beck

Nu kunnen we natuurlijk verder uitwijden over voor de hand liggende tracks als Back in Black, Fade to Black en Blackbirdmaar daarvoor kun je de Black Friday channel checken. Inplaats daarvan hebben we het liever even over Beck, die heeft ook lekker nummertje geschreven met het woord “black” er in. Eentje die je doet denken aan een zwart gat … yes, Blackhole. De track is geschreven in F# en een mooie aanvulling op je setlist.

Black Friday – Steely Dan

En natuurlijk kunnen we dit lijstje niet afsluiten zonder Black Friday  De titel van deze track doet je misschien denken aan de samenwerking van Kendrick Lamar en J. Cole of de Nicki Minaj Diss  van Lil’ Kim.

Niets is minder waar. Het is wederom een klassieker, van niemand minder dan Steely Dan. Het nummer is geschreven in E en alle basisakkoorden komen er in voor, waardoor het perfect is voor de beginners onder ons. Happy jamming!

What did you think of this article?👍 👎You already voted!