Peter Green is op zaterdag 25 juli in zijn slaap overleden. De gitarist en medeoprichter van de legendarische band van Fleetwood Mac was 73 jaar oud. Hij zal gemist worden door de muziekindustrie. Zijn collega’s, vrienden en bandleden tonen online hun respect.

Gitarist Peter Frampton noemt hem “een van de meest smaakvolle gitaristen”; Johnny Marr van de Smiths zegt dat Green “een unieke kunstenaar” is; en Yusuf Islam denkt dat de Fleetwood Mac-gitarist “ongeëvenaard” is. De lof voor Peter Green gaat verder als je in het sociale gedeelte van het internet duikt. Een ding is zeker: Green heeft zijn stempel gedrukt op de muziekindustrie. Hier zijn vier nummers – uit een lange lijst – die laten zien waarom. Probeer mee te spelen.

A Fool No More

Een van Green’s pareltjes is het liedje A Fool No More. Dit nummer is geworteld in een basis bluesschema. Het nummer is gebouwd op een slow pace beat waarop Green de tijd neemt om ons zijn delicate gitaarwerk te laten horen. In de verzen beschrijft hij hoe zijn liefde hem bedrogen heeft en concludeert: “I’ve been your fool for so long, oh baby, I won’t be that fool no more”.

De track is geschreven in Em en volgt een standaard bluesschema met in de hoofdrol: het Am-akkoord, Bm-akkoord en natuurlijk het Em-akkoord. Omdat dit nummer langzaam en groovy kunnen beginnende gitaristen proberen mee te spelen zonder bang te zijn voor het breken van hun vingers. Gevorderde en pro spelers kunnen proberen de solo uit te zoeken door het akkoordenschema te volgen.

Albatross

Peter Green’s Albatross is een van de meest populaire Fleetwood Mac-tracks. De gitaar speelt een zeer belangrijke rol in de compositie; vooral het samenspel tussen de verschillende gitaren en de bas. Als je je ogen sluit kun je bijna de zee horen en de albatros die op de wind glijdt.

Het lied is geschreven in E en heeft in totaal vijf akkoorden: het E-akkoord, het F#m-akkoord en het A-akkoord. Een geweldig nummer voor beginners, gevorderden en pro’s. Als je een beginner bent, probeer dan mee te spelen met de basisakkoorden. Gevorderde en pro spelers kunnen een uitdaging vinden in de solopartij.

Before the Beginning

Before the Beginning is een nummer dat uit drie akkoorden bestaat en daarmee is het ideaal voor beginners. Als je weet hoe je een Em-akkoord, een Bm-akkoord en een C-akkoord moet spelen, dan zit je goed; de song herhaalt deze drie akkoorden steeds opnieuw. De soepele gitaarlicks van Peter Green voegen kleur toe aan de compositie en laten je denken dat er nog veel meer is, terwijl het maar drie akkoorden zijn.

Eén ding voordat je begin: Stem je gitaar een halve stap lager naar Eb-stemming – ook wel bekend als de Jimi Hendrix-stemming. Zo kun je het originele geluid van de opname nabootsen. Als je jouw gitaar naar beneden stemt moet je het akkoordenschema een half stapje hoger zetten – in de Choridfy-speler – om de juiste akkoorddiagrammen te zien. Natuurlijk kun je ook gewoon de akkoordprogressie transponeren en je gitaar in standaard stemming laten. 

Black Magic Woman

Peter Green’s Black Magic Woman is misschien wel het meest bekend door de Carlos Santana-cover. Het origineel uit 1968 is veel minder flitsend en gelikt, maar toch vol met warmte en sfeer. Geschreven in de toonsoort Dm is het akkoordenschema niet zo moeilijk. 

Zeven akkoorden – waarvan twee barréakkoorden – is alles wat je nodig hebt. Je moet wel goed luisteren naar de maat waarin Green de snaren tokkelt: dat maakt het verschil. Probeer het en voel het genie van een van ’s werelds beste gitaristen. Moge hij in vrede rusten. Happy jamming!

Similar Posts: